Med skandale efter skandale er Fredericia Kommune ramt af en politisk shitstorm af uhørte dimensioner. Hvor socialdemokraterne i 2017 kunne fejre en uomtvistelig valgsucces med et absolut flertal, tyder alt nu på at det kan blive et særdeles spændende valg i november 2021.

Der hviskes i krogene og blandt byrådspolitikerne og håbefulde kandidater, hvor man med stor interesse har fulgt med i den socialdemokratiske krise, der startede med Jacob Bjerregaards chokerende exit i december 2020. Ved valget i 2017 havde 28.512 ud af 40.368 borgere i Fredericia valgt at gøre brug af deres stemme. Fratrukket ugyldige stemmer var der 28.115, der pegede på deres kandidater. Men hvordan fordelte stemmerne sig?

Jacob Bjerregaard fejede bordet totalt med 9.574 personlige stemmer. Resultatet var så voldsomt, at han segmenterede sin status som en af de mest succesfulde, socialdemokratiske borgmestre i provinsen i nyere tid. Ingen kom i nærheden af ham eller kunne overhovedet få øje på den populære borgmester, der lå så langt fra alle de andre kandidater, at følelsen var, at det var ham, der personligt havde vundet valget og det absolutte flertal, der fulgte med. Noget de andre socialdemokrater i den grad profiterede af, da de fleste af dem kom ind i byrådet på baggrund af Bjerregaards svimlende, personlige stemmetal.

Afløseren for Jacob Bjerregaard i den socialdemokratiske lejr, Steen Wrist, er gået ydmygt ind i opgaven, velvidende at der skal ske mirakler, hvis han skal kunne gentage den socialdemokratiske valgsucces fra 2017.

Andenpladsen og tredjepladsen i de personlige stemmetal, endte i den blå blok, men deres andel var ikke tilnærmelsesvis i stand til at udfordre Bjerregaards suveræne, personlige valg. Den håbefulde og socialt orienterede borgmesterkandidat fra Venstre, Peder Tind, måtte nøjes med 1.451 personlige stemmer. Der var langt op til Jacob Bjerregaard. Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti var lige bagved Tind med 1.295 personlige stemmer. Hun endte som viceborgmester, en af Bjerregaards genistreger, hvor han kunne trække politikere fra de traditionelle oppositionspartier ind foran målet og spille forsvar for hans egen politik. Peder Tind fik tilbudet om at blive formand for øretævernes holdeplads, Social- og Beskæftigelsesudvalget, hvilket han sagde ja til. På trods af Jobcentrets yderst upopulære status. Men også Tind kom dermed til at stå på mål for de socialdemokratiske linjer, selvom det er lykkedes ham at stå i spidsen for en forandringskultur i Jobcentret.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten blev ved konstituringen gjort til medansvarlige for det socialdemokratiske flertals linje, og i løbet af de forgange år i valgperioden, har der været en udsøgt enighed at spore offentligt, indtil problemerne begyndte at dukke op med Fredericia Teaters chokerende konkurs i januar 2020. Jacob Bjerregaard selv var ikke i Fredericia, da nyheden om fallitten blev sluppet ud:

Han havde ærinder i København.

Til gengæld kunne Christian Jørgensen fra Venstre stå på rådhuset og beklage konkursen overfor vælgerne. Med den start på året tænkte de fleste byrådspolitikere nok, at det kun kunne blive bedre de resterende 11 måneder. Der var da også nogenlunde fred og ro det meste af året, selvom sagen om teatret satte gang i Sune Nørgaard fra SF, Søren Haastrup fra Alternativet og Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti. De to første har siden forladt deres partier. Nørgaard har stiftet Den demokratiske borgerliste sammen med den kendte ekslæge, Stig Gerdes, mens Haastrup er blevet løsgænger.

Da budgetforliget for 2020 blev offentliggjort, var det en sprudlende borgmester, der kunne præsentere endnu et bredt forlig. Den nyudnævnte politiske ordfører for Socialdemokratiet, Steen Wrist, forklarede de store linjer i forliget, og alt virkede til at være tilbage ved business as usual på den politiske arena i Fredericia. Men intet kunne være længere væk fra sandheden: Få måneder senere var de første politiske bomber sprunget, og en af Danmarkshistoriens mest massive shitstorms mod en kommunal forvaltning tog sin begyndelse. Den detroniserede borgmester sagde farvel til sine kollegaer den 30. december 2020, og Steen Wrist fik smidt kæden om halsen istedet for. Foran ham ventede en af de mest umulige opgaver, man kunne kaste sig ud i, men intet tydede på at han havde nogen ide om, hvor svær opgaven faktisk ville blive.

I den første uge af januar forsøgte Wrist at danne sig et overblik. På den politiske front var gruppeformand Søren Larsen på konstant overarbejde, mens desorienteringen og chokket havde spredt sig til hele byrådet. Med hjemsendelsen af kommunaldirektør Anne Marie Zacho-Broe fik hele showet en ny og dramatisk dimension, der virkede til at handlingslamme politikerne. En advokatundersøgelse var udset til at være løsningen på at komme videre, og så måtte man håbe på at det kunne blive overstået, så røgen kunne lægge sig. Socialdemokraterne kunne næppe have forestillet sig en værre start på et valgår, end det de nu stod i.

Den 12. marts 2021 gik man til bekendelse og indrømmede, at der havde været uregelmæssigheder i forvaltningen. Siden blev der rejst habilitetsspørgsmål om flere socialdemokratiske byrådsmedlemmer, og sagerne er endnu til eftersyn hos Ankestyrelsen. Men med under et halvt år til vælgernes dom skal falde, er der tid til at sunde sig, her hvor sommerferien begynder.

Valget 2017: De fik de

1. Jacob Bjerregaard (A) fik 9.574
2. Peder Tind (V) fik 1.451
3. Susanne Eilersen (O) fik 1.295
4. Lars Ejby Pedersen (A) fik 666
5. Karsten Byrgesen (O) fik 633
6. Cecilie Roed Schultz (Ø) fik 531
7. Ole Steen Hansen (A) fik 457
8. Christian Jørgensen (V) fik 396
9. Pernelle Jensen (V) fik 470
10. Kenny Bruun Olsen (V) fik 375
11. Marianne Thomsen (F) fik 371
12. Susanne Bjerregaard Mørck (A) fik 348
13. David Gulløv (K) fik 314

Den aktuelle forventning

Vi har spurgt politikerne om, hvad de forventer sig af resultatet i november måned, og hvad de vil satse på i deres valgkamp. Både Det Konservative Folkeparti og SF fik ikke stemmer nok ved forrige valg til at blive repræsenteret i byrådet, og begge partier har i de sidste måneder haft intern uro. Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti er dog fuld af optimisme, når han skal vurdere sine egne chancer:

– Det bliver bedre end sidst, og mit bud er, at vi får valgt to kandidater ind, på baggrund af de nationale tendenser. Vi står stærkt lokalt, fordi vi ikke er blandet ind i de uheldige sager med Bjerregaard. Vi vil også generelt lave gennemsigtighed og løfte kommunens niveau. Der er ingen tvivl om, at vi vil have mere åbenhed, men vi kommer også til at have fokus på bosætning og erhvervslivet. Det vigtigste er dog, at vi kan få skabt åbenhed som borgerne efterlyser efter de her møgsager, siger Tommy Rachlitz Nielsen.

Også den nyvalgte spidskandidat for SF, Connie Maybrith Jørgensen, der netop har afløst Sune Nørgaard, tror på at hendes parti kan få et bedre valg end i 2017:

– Vi forventer et bedre valg end sidst, og vi mangler ikke gode kandidater, så jeg er ikke urolig. Vores mærkesager bliver først og fremmest at løfte områder, som ikke er løftet i den periode, der har været nu, hvor der har været fokus på bosætning, kulturen og erhvervslivet. Vi kommer til at have fokus på velfærdsområdet, skoler og uddannelse, men vi kommer først til at præsentere det præcise valgprogram i forbindelse med generaforsamlingen.

Sune Nørgaard, der nu er spidskandidat på Den demokratiske borgerliste, tror på at frederianerne har fået nok af socialdemokratiet. Han går til valg på at reducere antallet af socialdemokratiske byrådsmedlemmer:

– Jeg har været ude på gaden allerede sidste forår, da teatret gik konkurs, og snakke med folk. Der samlede vi underskrifter ind, og jeg er slet ikke i tvivl om, at folk derude synes der er alt for lang tid til november. Folk føler sig ført bag lyset. Derfor tror jeg også på, at der er gode chancer for at vi kan få et godt valg, fordi vi holder fast i at være en rigtig opposition og ikke kommer til at indgå nogle lokumsaftaler. Da jeg forlod SF, fordi socialdemokaterne havde lange arme helt ind i partiet, tror jeg det gik på for mange, at jeg har min integritet. I den sidste ende bliver jeg nød til at tro på, at fredericianerne vil foretrække folk udenfor det politiske cirkus, der gerne vil ind og rydde op, siger Nørgaard.

Kenny Bruun Olsen fra Venstre, har selv prøvet at sidde som borgmester efter en skandalesag, og han tror på at det er klare, politiske mærkesager, der skal få ham genvalgt til byrådet.

– Jeg har været garant for en masse ting, blandt andet Trelde Skoven. Jeg går meget op i at binde land og by sammen. De små landsbyer skal opleve, at infrastrukturen bliver bredere. Det er mange gange problemet, at den ikke gør det. Derudover går vi i Venstre højt op i, at bosætning bliver hovedemnet til valget. Vi vil brande Fredericia meget mere end vi har gjort, så folk opdager, at det er en skøn by med 40 kilometer kyst. Det går jeg meget op i, og hvis der er punkter, hvor jeg er uenige med Socialdemokratiet, så er jeg hurtigt ude at sige, hvad jeg vil have i stedet, mener Kenny Bruun Olsen.

Byrådskollega og partifælle Pernelle Jensen, vil satse på det, hun kalder for en seriøs valgkamp. Hun er mere ydmyg om sine egne chancer, og siger det jo er op til vælgerne, men at hun vil kæmpe for sine mærkesager:

– Jeg er optaget af at skabe vækst, bosætning og sikre børneområdet. Især minimumsnomeringer. Så vil jeg også sikre gode folkeskoler, hvor vi skal kigge på karaktergennemsnittet, der skal hæves. Desuden skal vi sikre, at der er gode fritidstilbud, og her er vi igang med en ny politik. Vi er optaget af, at de unge vælger den rigtige uddannelse og at vi får flere uddannelser til byen. Det er nogen af de ting, som jeg har arbejdet meget på i de sidste 3 1/2 år og det vil jeg fortsat gøre.

Den mere analystiske kommentar kommer Venstres Christian Jørgensen med. Han er opmærksom på alle de begivenheder, der har udspillet sig siden januar 2020, og tager det med ind i sine vurderinger af valget i november:

– Vi må sige, at med de ting, der er sket,  så bliver det et spændende og usikkert valg. I Venstre generelt har vi haft ro på de indre linjer og et godt samarbejde i gruppen. Vi har markeret os på en række område og det burde give basis for et godt valg. I landsmålinger ligger Venstre lavere end ved valget i 2013 og 2017, men de landsmålinger slår ikke fuldt igennem lokalt. Desuden kunne vi se i meningsmålingen, der blev lavet lokalt, at der lå Venstre på en opbakning på 20%. Det er markant over landsmålingerne. Jeg er meget ydmyg overfor vælgernes dom, for så vidt angår mig selv, men jeg håber at blive genvalgt, så jeg kan få yderligere fire år til at arbejde for den by, som jeg elsker, siger Christian Jørgensen.

Han vil også gå til valg på, at der skal sættes ekstra energi ind i bosætningsaktiviteterne, så der kan komme et større og bedre skattegrundlag i hele kommunen. Det mener han kan styrke livskvaliteten og velfærden for borgerne:

– Jeg går til valg på, at vi skal have identificeret og handlet på udfordringerne omkring midtbyen og de ting, der udspiller sig der. Det skal vi have fundet en løsning på. Jeg går til valg på en holdning om, at vi skal have defineret en ny vision og strategi for Fredericias videre udvikling. Vi kan ikke have en supertanker, hvor vi ikke har en klar defineret vision om, hvor vi vil hen. Det har vi italesat tidligere, og det er noget af det første et nyt byråd skal tage fat i, når nu Socialdemokratiet ikke vil inden valget.

Også spidskandidaten for Venstre, Peder Tind, forventer at der vil blive drama og kamp til stregen i valgkampen. Han tror på at blokkene bliver lige store, hvorfor chancerne for et magtskifte nu er tilstede.

– Det bliver et spændende valg, der bliver lige og tæt mellem de to blokke. Jeg forventer og tror, at Venstre får et godt valg. Det vil vi kæmpe for. Det er svært at spå om valgresultater og personlige stemmer, så det er vi ydmyge omkring. Vi afventer vælgernes dom den 16. november. Men jeg har en god fornemmelse. Jeg tror, at Venstre står et godt sted, har stærke kandidater og stærke budskaber. Dem vil vi i dialog omkring. Jeg forventer meget – og glæder mig, siger Peder Tind.

Han mener at spændingen vil være usædvanlig denne gang, så på trods af resultatet i 2017, hvor Venstre kom meget langt bag Socialdemokratiet, tror han på sit partis muligheder. Emnerne for valgkampen er han også klar på:

– Venstre lancerer et valgprogram på et senere tidspunkt, men bosætning er et afgørende emne. Vi kan se at i de senere år er Fredericia gået tilbage i antallet af indbyggere. Det er en uheldig tendens, som vi tager meget alvorlig i Venstre. Det er et stort tema for os, sammenkoblet med hvor vigtigt det er, at vi har vækst i Fredericia. Hvordan sikrer vi, at der kommer flere i arbejde? Og hvordan giver vi erhvervslivet de bedste vilkår til at levere fantastiske resultater? Der har vi stor tillid til erhvervslivet, så hele den dagsorden vil også blive afgørende for Venstre. Men også det at tage børnene og de unge med ind i vores satsning, så vi styrker den næste generation af fredericianere. 

Den nye borgmester, Steen Wrist, der siden januar har kæmpet for at bringe Socialdemokratiet tilbage på sporet, er klar over at valget i 2017 var usædvanlig godt for socialdemokraterne:

– Jeg håber, at Socialdemokratiet får et godt valg, og at vi får en høj valgdeltagelse. Vi fik et fantastisk valg sidste gang, men i 2013 havde vi altså også et godt valg. Det er klart, at det giver et forventningspres på mig, nu hvor jeg har fået ansvaret. Men jeg vil gøre mit bedste og bruge de måneder der er i valgkampen på bedst mulige vis, siger Steen Wrist.

Enhedslisten fik i 2017 et medlem ind, og her var man i valgforbund med Socialdemokraterne. Cecilie Roed Schultz er forhåbningsfuld omkring situationen for hendes parti, men peger også på behovet for en bredere repræsentation i byrådet, som et tema:

– Jeg håber, at vi bibeholder vores mandat og at vi får fremgang. Derfor håber jeg også, at der bliver opbakning til at vi kan være repræsenteret med mere end én kandidat fra Enhedslisten. Måske kunne de sager der har været fremme have været med til folk overvejer, om det ikke ville være godt med en bred repræsentation i byrådet. Det er farligt at magten er på få partier og få personer. Derfor håber jeg, at man kigger på et lille parti som Enhedslisten, hvor jeg trygt kan sige, at vi ikke kommer til at sidde med flertallet i byrådet, siger Cecilie Roed Schultz.

Dansk Folkeparti, der ved konstitueringen i 2017 fik posten som viceborgmester, er opmærksomme på de landspolitiske tendenser, hvor Dansk Folkeparti er gået tilbage. Susanne Eilersen mener, at partiet har været flittige, og håber at det vil blive belønnet:

– Jeg håber, at vælgerne kan se det arbejde vi har lavet er stabilt og ordentligt. Det er det, jeg arbejder på hver eneste dag. Jeg er klar over, at Dansk Folkeparti på landsplan er et andet sted end ved sidste kommunalvalg, men set i lyset af at vi har været flittige, samt været med i mange spændende ting, håber jeg vi får et godt valg. Om vi får tre valgt den her gang, det er nok ønsketækning. Jeg håber, at jeg kan se mig selv i at være tilfreds i at vi holder fast i to byrådspladser. Ved sidste valg havde vi interne uroligheder i partiet, og jeg kan love, at det er der ikke den her gang. Vi er seks kandidater, der arbejder sammen, mod et fællesmål og et godt valg. Vi repræsenterer befolkningen bredt, og vil gøre vores bedste, siger Susanne Eilersen.

Omkring mærkesagerne er Eilersen også forberedt. Hun mener blandt andet, at der skal være flere og bedre plejehjem, da der bliver flere og flere ældre medborgere. Plejehjemmene skal afspejle borgernes behov, og det skal være med mere følelse af hjem. Men også børnene og de unge er et centralt område for Dansk Folkeparti i valgkampen, hvor man mener at mange unge har det skidt. Derudover er bosætningsproblematikken også central for Dansk Folkeparti:

– Jeg er optaget af byudvikling og turisme i det hele taget. Det skal ses i lyset af bosætningen, og også at vi kan fastholde en god udvikling. Vi er gået lidt tilbage sidste år, selvom vi har arbejdspladserne. Men vi skal have øjnene op for det gode vi kan. Det skaber skattekroner til byen. Det første skridt kunne være at folk tog hertil på ferie, og så kunne det jo være man ville bosætte sig her i byen, når man ser, alt det vi kan tilbyde, siger Eilersen.

Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige er også håbefuld omkring hans chancer i november. Han går til valg på en demokratisk dagsorden med et åbent bystyre. Derfor vil han samarbejde med andre partier om at forene de politiske kræfter bag en ny kurs. Om hans personlige chancer og det nye partis stemmetal, er han mere forsigtig, men fuld af tro på mulighederne:

– Jeg var et ubeskrevet blad sidste gang, og nu er jeg en kendt person i det regionale og lokale område. Jeg har kørt byggesager, sager om økonomi og lignende, og jeg har fået mange positive tilkendegivelser. Lige nu er vi fire kandidater fra Nye Borgelige, og de har alle en stærk profil, og jeg forventer, at flere af os bliver valgt ind, siger Karsten Byrgesen.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Brian Magnussen
Brian Magnussen
20:59 - 12. juni 2021 20:59

Det bliver uden min deltagelse. politikerne har absolut spillet fallit, lokalt og i folketinget. Mest skuffende er at Enhedslisten ikke har lagt deres Jødebrænder retorik bag sig. De skaber en større konflikt end den der faktisk er i Mellemøsten. Sådan en retorik er ikke det mindste anderledes end den Rasmus Paludan han selv bruger.

Andreas Tobiassen
Andreas Tobiassen
22:34 - 13. juni 2021 22:34

Det er lidt sjovt at du fortsætter med at skrive om præcis det, du misforstod sidst, du gik amok på Facebook over Enhedslistens Israelsyn. Det her intet med jøderne at gøre, men derimod alt med Israels besættelse at gøre.
Man skulle tro at du havde forstået det, da du tidligere har fået det forklaret.

Karen Møberg
Karen Møberg
22:00 - 13. juni 2021 22:00

Borgerne i Fredericia har fortjent en udskiftning af Byrådet til personer, som er deres ansvar bevidst og arbejder seriøs og ikke blot som en fritidsinteresse, som byrådsarbejdet er blevet omtalt på et tidspunkt.