Børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) var mandag på rundtur i Fredericia, hvor hun besøgte både to uddannelsesinstitutioner og en folkeskole. Hun så blandt andet, hvordan man på IBC har en HF-klasse til ordblinde, og på EUC Lillebælt hørte hun om, at der er mangel på elever til lærepladserne. Socialdemokratiets folketingskandidat, Jens Jonatan Steen, fortalte i den forbindelse, at gymnasiet ikke skal være det naturlige første valg, når man skal gå på en ungdomsuddannelse.

Turen rundt i Fredericia startede klokken 11:00, hvor børne- og undervisningsministeren mødtes med Jens Jonatan Steen, Lars Middelboe (direktør på EUC Lillebælt), uddannelsescheferne Henning Aaberg og Hugo B. Nielsen, samt rektor på Gymnasiet HTX Lillebælt, Lars Hansen. Med sig fra det besøg tog ministeren, at der ikke er mangel på lærepladser.

– Der er en glæde over at det er lykkedes at skaffe lærepladser, og at det er lykkedes dem at tømme deres SKP-centre (skolepraktikcentre, red.). Alle de unge har læreplads, og det giver et andet uddannelsesmiljø, men problemerne er, at vi skal have flere ind på uddannelserne. Der siger de to ting. Eleverne er blevet ældre, så få kommer fra 9. klasse – det er ikke så godt. Til gengæld har de fået bremset op for frafald, så flere gennemføre uddannelserne, siger hun.

At der netop kommer få elever direkte fra folkeskolen mener Pernille Rosenkrantz-Theil skyldes særligt én ting, som der skal gøres op med.

– Det hænger sammen med folkeskolen og derfor er det godt at høre, hvad de unge har at sige. I dag er folkeskolen næsten en til en det samme somf det almene gymnasium. Derfor er der ikke noget at sige til, at for et ungt menneske er det så det sikre valg. Det er også det de siger, når man spørger hvorfor elever har valgt EUX. De svarer, at de vil have alle muligheder åbne og det er der mange, som har en oplevelse af, at STX kan. I virkeligheden har EUX-eleverne ret, da de får det bredeste fundament, forklarer Rosenkrantz-Theil og bliver suppleret af Jens Jonatan Steen:

– STX er ikke den eneste uddannelser, der findes. Der er et væld af andre muligheder. Det er noget med den vejledning vi har i dag, da den altid er i fokus og derfor er det naturligt et første valg. Vi skal derfor gøre op med “uddannelsessnoberiet” med, at der kun er et rigtigt valg. Der er mange gode uddannelser. De unge er ligeså forskellige som vores uddannelsesmuligheder er, og det skal vi gøre op med.

Efter besøget på EUC Lillebælt gik turen hen til IBC Fredericia-Middelfart, hvor rektor fra HF og VUC, Kirstine Gammelgaard, deltog med rektor fra HHX, EUX og EUD, Jakob Lund samt direktøren for IBC, Jens Gamauf. Under besøget gik turen blandt andet forbi HF-ordblind, hvor læreren Emil Knorr underviser. I klassen fik Pernille Rosenkrantz-Theil set, hvordan de fire ordblindepakker, som hun har været med til at indføre, fungerer i virkeligheden.

– Generelt set har vi fremragende uddannelser i Fredericia, og dem er jeg stolt over at vise frem for Pernille. Jeg synes, at vi har en udfordring med ordblindhed, og jeg hørte et eksempel på IBC, hvor de havde fundet en 63-årig der havde fået det opdaget. Det skal ikke opdages der, men når man lige er startet i skole. Et redskab som HF-ordblind er fantastisk – det løfter mennesker. Man bliver grebet af at se, at vi får dem igennem uddannelsessystemet, som var utopi at tro for 20 år siden, hvor man ikke talte dem, siger Jens Jonatan Steen.

Slutteligt gik turen til Kirstinebjergskolen afdeling Havepladsvej, hvor Pernille Rosenkrantz-Theil og Jens Jonatan Steen sammen med skoleleder John Agerholm, samt et par lærere, var inde i en 9. klasse, hvor temaerne var trivsel, karakterræs, store børns skoleliv og folkeskolen. Foruden besøgene benyttede Jens Jonatan Steen lejligheden til at gøre opmærksom på, at han gerne ser en af de tre klimaerhvervsskole, som regeringen foreslår opføres, skal ligge i Fredericia.

– Jens Jonatan har forsøgt at proppe ned i halsen på mig, at en af de tre klimaerhvervsskoler skal ligge i Fredericia. På den måde har det været spændende at høre om de forskellige styrker man har her i området, slutter Pernille Rosenkrantz-Theil.

Læs også: