Af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige, medlem af Region Syddanmark og Fredericia Byråd

Et oprør og opgør om menneskerettigheder og overgreb ulmer i Iran og for den sags skyld i mange lande. Oprøret har grund i den yngre Iranske kvinde Mahsa Aminis død i det iranske moralpolitis varetægt 16. sep. 2022. Hendes ”forbrydelse” var, at hendes tørklæde sad forkert. I Iran og mange andre muslimske lande skal kvinder have både hår og hals dækket til, når de færdes i offentligheden. Det er kvinde undertrykkelse. Iranere siger fra over for den uhyrlighed og viljen til kampen for friheden er stor. Så stor, at urolighederne har fået myndighedernes tæskehold til i en rus af rå og tilfældig brutalitet at dræbe over 500 demonstranter, hvoraf mange er børn. Det er sympatisk, at herboende iranske kvinder med flere, demonstrerer mod undertrykkelsen af de mange millioner af kvinder, der døgnet rundt lider under middelalderlige og svage mænds utilstrækkelighed. De smider også tørklædet, viser deres smukke hår, og klipper det af offentligt. Det er en stærk og anerkendelsesværdig manifestation. Lige så svagt er det, at herboende mandlige muslimer i mange tilfælde optræder som moralpoliti over for både søstre, koner og mødre og dermed udøver social kontrol overfor kvinder der vover at sætte sig op imod religiøse normer. Kvinder som i virkeligheden blot agerer efter deres menneskerettigheder.

Yderlighederne – som desværre ikke er sjældne – er såkaldte æresdrab, hvor fædre og sønner dræber et nærtstående familiemedlem. Afskyeligt.

Samtidigt er det nærmest komisk at se unge muslimske herboende fyre nyde en varm sommer, iklædt T-shirt, boxer shorts, smarte solbriller og flipflops medens kvinder på bagsædet af BMW`en og på stranden er pakket ind efter muslimske normer.

Hvorfor og hvordan kan en kvindes synlige hals og hår friste svage mænds lyster og få dem til, at opfatte kvinden som en skøge, der skal straffes. For det er jo sådan nogle muslimske mænd (og kvinder) ser (ned) på kvinder. Er det i virkeligheden sådan, at også ikke muslimske og etniske kvinder, skal ses ned på. Påklædning og personlig fremtræden er en privat sag, men drabet på den Iranske kvinde Mahsa Aminis i moralpolitiets varetægt viser et meget klart eksempel på den ”moral” der ligger bag, og dermed forklaringen på den undertrykkelse som millioner muslimske kvinder udsættes for.