Da Fredericia Byråd konstituerede sig efter kommunalvalget i 2021, blev Peder Tind (V) udpeget som formand for Kultur- og Idrætsudvalget. Han har nu haft knap et år på posten, hvor han er kommet vidt omkring. Alt lige fra ture på Museumsgården Kringsminde til indvielser af store anlægsprojekter i Erritsø Idrætscenter og Elbohallen, og til fejringer af kultur- og idrætspræstationer i byrådssalen og på Meldahls Rådhus, er det blevet til for Tind.

I den forrige byrådsperiode var Peder Tind formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget. Nu er han blevet sendt ud i en helt anden boldgade, som dog ikke er fremmed for ham. I sit civile arbejde er han idrætskonsulent i Vejle Kommune, og har tidligere været aktiv på fodboldbanen, og den dag i dag holder sig aktiv med løb, og derudover følger byens kultur- og idrætsliv på tætteste hold.

– Det har været et utroligt spændende og begivenhedsrigt år. Helt overordnet set er vi kommet godt fra land i udvalget. På bagkant af corona er det hele åbnet op igen, og det har været en glæde at se for os alle sammen, hvor vi har mødtes til folkefester, siger Peder Tind, der gang på gang fremhæver folkefesterne.

Peder Tind til åbningen af Stafet for Livet i Erritsø. Foto: AVISEN

Alt lige fra traditioner som 6. Julidagene til Hannerupløbet, til koncerter, musicals og sportskampe.

– Det handler om fællesskaber. Det vi manglede , og det vi skal minde hinanden om er, at vi har fået de her skønne fællesskaber tilbage og mødes og fejre det, der er sket i år. Det har været en stor glæde, og en lærerig tid det første år. Jeg er født og opvokset her , og er altid kommet til 6. Julidagene og spillet fodbold i byen. Jeg har fået en mulighed for at arbejde med alt det kultur og idræt man kan på førstehånd. Der er virkelig meget, som vi ikke ska tage for givet. Der er mange frivillige, der løfter en kæmpe opgave, fortæller Peder Tind.

Peder Tind fremhæver de to sportslige fyrtårne i form af FC Fredericia og Fredericia Håndboldklub, men han hylder også de mindre profilerede interessenter. Han har fået tilbageindført, at man hylder særlige præstationer hen over året ved en markering i enten byrådssalen eller på Meldahls Rådhus. I løbet af året er fodboldpigerne fra Ullerup Bæk Skolen, 6. Juli Garden, EGIF Rugby U16 og triatleten Alberte Kjær blevet hyldet.

Peder Tind (tv) og byråds- og partikollegaen Niels Martin Vind ved åbningen af mountainbikesporet ved Fredericia Idrætscenter. Foto: AVISEN

– Det er vigtigt, at vi husker at hylde hele det kultur- og idrætsliv vi har her i byen. Vi anerkender de præstationer, som vores gode folk laver. Alt lige fra fodboldpigerne, der kommer i skolefodboldfinalen, til EGIF Rugby der vandt U16 DM, siger Peder Tind.

Noget af det, som Tind arbejder hen imod er, at Fredericia skal være kendt for er større sportsevent, og det blev der afsat midler til i budget 2023.

– Vi fik to millioner kroner fast med i budgettet fra 2024. Vi tænker på drømmen om en folkefest i midtbyen, som vi så til VM i orienteringsløb. Vi vil brandes, som vi blev i 00’erne med triathlon, og nu er vi enige om, at vi satser på det her, og skal have en konsulent ansat, der arbejder dedikeret med det, fortæller Peder Tind, som også havde et andet ønske, da han tiltrådte som Kultur- og Idrætsformand:

Noget af det, som Tind har slået et slag for fra start, har været genindførslen af den årlige idrætsfest, der blev afskaffet for nogle år siden.

– Vi skal tilbage til at hylde alle dem, der skal hyldes. Vi laver det lidt om og hylder både kultur- og idrætslivet til samme fest, og det er noget jeg ser virkelig frem til vi skal i 2023, og så skal det være en årlig begivenhed fremover igen, siger Peder Tind.

Noget af det, der skal tages fat på i 2023, er renoveringen af badelandet, som der blev afsat midler til i 2023. Det og andre ting er på tegnebrættet.

– Det har tjent os godt i mange år. Det er godt, at vi får investeret i det, og det skal vi kaste os over i den kommende tid. På bagkant af vision 2032 skal vi lave en ny kultur- og idrætspolitik. Jeg glæder mig til at få inputs og være ambitiøs med de andre. Vi har spændende opgaver foran os. Når man kigger på Fredericia, så er vi stærke på kultur og idræt og har potentiale for endnu mere. Vi har fantastiske omgivelser, som vi skal kaste lys over i de kommende år. Jeg glæder mig til at følge Musicalteatret, som har fået gode anmeldelser. Charles’ Tanter, som er en af mine favoritter, skal spilles her, og det er noget jeg virkelig glæder mig til, fortæller Peder Tind.

Peder Tind (tv) og borgmester Steen Wrist til BørneTour i Fredericia. Foto: AVISEN

Når Tind ser tilbage på kalenderåret 2022 på kultur- og sportssiden har der været mange ting. Alt lige fra premiere på Fredericia Musicalteater til forestillinger hos Teater Malstrøm, til indvielsen af mountainbikesporet i Madsbyparken, Erritsø Idrætscenter og Elbohallen, men også dele af kulturen som talentpriser på Den Kreative Skole, og mindre profilerede kulturarrangement som Alsang og besøg på Kringsminde. Når Tind skal pege på et specifikt højdepunkt bliver det netop et, der ikke er så traditionelt i den brede befolknings forstand.r

– Jeg har altid vidst Kringsminde har været der, men jeg har aldrig været der så mange gange som i år. For mig er det indbegrebet af kulturhistorien, som fortælles derude om gamle dage, men også ildsjælene og mange frivillige, som løfter det sted. Jeg har fået en forkærlighed for det sted. Der ligger en udviklingsplan for Kringsminde, som vi ikke fandt penge til i år, og det er jeg ærgerlig over vi ikke nåede i dette års budget. Det vil jeg gerne kigge på i 2023 og 2024, hvor vi skal starte den plan der er, og kaste lys på det. Høstfest og julefesten derude var suveræn. Jeg fik lov til at åbne høstfesten og se potentialet, slutter Peder Tind.