I Trinitatis Kirke var der søndag den 27. november 2022 advents- og julekoncert med Trinitatis Kirkes Pigekor og Trinitatis Kirkes Juniorpigekor under ledelse af Niels Erik Aggesen på klaver og orgel samt som dirigent.

Den hævd holdne tradition med Trinitatis Kirkes advents- og julekoncerter i søndags, var en god stat på julen. Ved koncerten medvirkede både juniorpigekoret og kirkens pigekor, yderlig var der indpasset et par enkelte orgelværker til advents- og juletiden. Korene optrådte både sammen og hver for sig.

Det var et omfattende program, der blev afviklet, startende med en flot indmarch i deres flotte ”uniformer” og i fuld sang for efterfølgende at opstille sig i kirkens front i en hestesko lignende formation. Efter en kort velkomst ved Niels Erik Aggesen og en opremsning af klappereglerne i Kirken gik selve koncerten i gang.

Det bliver for omfattende at opremse alle værker og komponister her, men kort kan nævnes juniorpigekoret blandt andet sang, Himlen i min favn, Stjernen, Juletræet med sit pynt, Nu tændes tusind julelys og Pigekoret blandt andet sang Blomstre som en rosengård, Barn Jesus i en krybbe lå, Velkommen igen Guds engle små. Yderlig var der værker af Benjamin Britten mf. samt diverse Engelske ”Christmas Carols”.

I fællessangen var det Vær velkommen Herrens år, Der er noget i luften og Julen har bragt velsignet bud. Så både kor og tilhører kom langt omkring i det musikalske univers, det tjener arrangøren ros at programmet var så dejlig bredt sammensat og der også var involvering af tilhørerne.

Trinitatis Kirke har en god akustik og der var derfor nemt at høre stemmespændet i Pigekoret, og her blev anmelderen imponeret, de stod kniv skarpt fra sopran, mezzosopran til alt og numrene var arrangeret så de både sang unison, tidsforskudt og i hvert deres tone leje, disse arrangementer kan ikke roses nok, en virkelig god udnyttelse af ressourcerne.

Pointen er, vi er alle sammen forskellige, ellers kunne vi ikke lave flerstemmige kor, men ikke alle kan se potentialet og arrangere efter de stemmer der er til rådighed.

En korleder kan frit vælge placering af stemmerne, i pigekoret var de opstillet traditionelt hvis man som lægmand kan tillade sig at kalde det, det. Nok derfor var lyden på tilhørebænkene rigtig god.

Niels Erik Aggesen. Foto: AVISEN

Juniorpigekoret havde også en god eftermiddag, vokalmæssigt var de unge damer meget dygtige, deres fremføring af numrene var rigtig flot og når de sang sammen med Pigekoret var der bare en dejlig helhed i konstellationen der som Betlehemsstjernen, den stjerne, der stod over en stald i Betlehem en nat for meget længe siden? Lyste over og ind i Trinitatis Kirke denne dejlig søndag. Kan man få en bedre start på en af de kristne højtider?

Igennem hele koncerten var korene i forskellige opstillinger i kirkerummet der virkede meget indøvet på den gode måde og da koncerten sluttede med en flot udmarch hvor koret sang og gik op på orgelbalkonen for her at afslutte med sang og fællessang var der ikke mange øjne tørre. Et velfortjent stående bifald til korene, dirigent og arrangørerne fra den pænt besøgte kirke sluttede denne dejlige eftermiddag.

Flot udmarch. Foto: AVISEN

Konklusion, flere fremragende stemmer og nogle endda særdeles fremragende, to kor, der virkelig kunne synge et flot instrumentalt nummer som udgang, der går over i, “Et barn er født i Betlehem, på en for undertegnede lidt ukendt melodi, men spændende rytmisk, koret sang fremragende fra både kirkegulv og balkon, fremragende organist en ægte pipe lyd i det store orgel, en god eftermiddag.

Lidt grus i maskinen, vil jeg dog kaste. Det ville være rart trods et udførligt udleveret program, at dirigenten imellem numrene havde sat et par ord på, hvilke sange der kom og betydningen, yderlig er en beskeden blomst ved bænkene og en stor adventskrans i loftet lidt i den skrabede ende for at fremhæve en rigtig jule stemning, på vokalsiden var der kun et nummer, hvor to damer sang solo, med de mange stemmer er muligheden for lidt mere glasur på kagen.

Som tidligere skrevet: Vi er alle sammen forskellige – heldigvis, ellers kunne vi ikke lave flerstemmige kor. Det sammen gælder nok for julepynt.

Poul Rand, Musikanmelder Fredericia Avisen.