Bison Lædervarer i Gothersgade i Fredericia runder et skarpt hjørne. Torsdag den 24. november er det 60 år siden, at butikken slog dørene op for første gang. Siden 1999 har Birgit M. Andersen ejet butikken, men havde det ikke været for en webshop spår Birgit, at butikken ikke havde været der i dag.

Ikke meget har forandret sig i Bison Lædervarer, der ligger i Gothersgade 15B. Mange af de brands, som butikken har, er nogle der har været med på rejsen med butikken. 

Siden 1999 har Birgit stået som ejer af butikken, og at det lige blev hende var lidt pudsigt, da hendes datter blev udlært der.

– Vores datter blev udlært ved den tidligere ejer og så købte vi butikken. Vi andre er kommet med hen af vejen, siger Birgit med et smil.

I forhold til dengang har tingene ændret sig. Tasker har en anden betydning for forbrugerne den dag i dag.

– I dag er det blevet mode, så man kan skifte tasken oftere. Nogen køber tasker, der matcher deres tøj og derfor har de flere. Men vi har stadig et mærke som Adax, der fylder 40 år i år, så de har været med hele vejen. Vi har også klassikere som Randers handsker, men også blandt andet Fjällräven og Eastpak. Vi holder os til kvalitetsmærker, men vi kan også være med på en rygsæk til 2-300 kroner, hvor det er god kvalitet, siger Birgit.

Efter coronanedlukningen oplevede Birgit, at der var stor opbakning til byens detailbutikker, men det er gået lidt i sig igen som følge af inflationen og energikrisen, mener hun.

– Der er mange der synes det er fint at handle lokalt, og efter nedlukningen, da der ikke var liv, oppede folk sig virkelig, men nu støtter de sig selv og passer på pengene. Vi har kunder, der kommer og siger, at de kunne bruge en ny taske, men at deres nuværende kan holde lidt endnu. Vi har lidt luksusvarer, og er ikke et must-have, og det gør det svært. Vi går ind i en svær periode. Før i tiden var vores julehandel 25 % af hele vores års regnskab, nu er det mere spredt ud. Nu tager november også meget pga. Black Friday, og det forstår jeg godt  Nogen tør lade være, men alle mine varer er på nettet, så hvis vi ikke går med, så får vi slet ikke solgt noget, siger Birgit M. Andersen.

Birgit slår fast, at hun er glad for stamkunderne, der troligt bakker op om Bison Lædervarer, men et kig i krystalkuglen om fremtiden er ikke lige til.

– Det kommer an på kunderne. Det er ikke til at vide, hvad fremtiden bringer, men jeg håber, at folk får øjnene op for, hvis vi skal overleve, skal man bruge forretningerne i byen. Vi have ikke været her nu uden vores webshop. Der henter vi kunder fra hele landet. Vores kunder, der kommer her, er stabile, men de skal ikke bruge en ny taske hvert år, hvis de har købt en ordentligt, slutter Birgit M. Andersen, der markerer jubilæet med skarpe tilbud.