Fodboldhistorikere vil vide, at Akademisk Boldklub blev stiftet 26. februar 1889 ved en fusion mellem de to akademiske sportsklubber Fredericia Studenternes Kricketklub og Polyteknisk Boldklub. Fredericia Studenternes Kricketklub var en cricketklub stiftet i 1884 af tilflyttende studerende fra Den Fredericianske Latinskole, som spillede cricket på ridebanen i Fredericia. Meget er sket siden, og nu er der nyt fra den gamle klub.

Akademisk Boldklub Gladsaxe A/S (AB a/s) har i dag offentliggjort, at aktiekapitalen er blevet erhvervet af Five Castles Football Group LLC (FCFG) for et ikke-offentliggjort beløb. Den tidligere hovedaktionær og bestyrelsesformand, Torben Oldenborg, forbliver involveret i klubben som mindretalsaktionær, næstformand og vil have en plads i bestyrelsen. Ulrik Rasch, bestyrelsesformand for Moderklubben AB, bliver også en del af bestyrelsen, skriver klubben på sin hjemmeside.

Siden juni 2022 har Divisionsforeningen iværksat et nyt sæt regler, som nye investorer i danske fodboldklubber skal efterleve. Heriblandt gennemsigtighed i investeringens pengestrømme og fuld åbenhed. FCFG er blevet evalueret i overensstemmelse med Divisionsforeningens cirkulære med godkendelse til følge. Transaktionen har ingen gæld eller gearede finansielle komponenter. FCFG er et internationalt konsortium ledet af tidligere New York Red Bulls’ adm. direktør Erik Stover med finansiering hovedsageligt baseret i Storbritannien og USA.

AB’s historie var en af de primære årsager til interessen fra FCFG. Klubben var etableret i 1889 og var en af nøglefigurerne i stiftelsen af Dansk Boldspil-Union. Med 25 trofæer, herunder ni danske mesterskaber, er det en markant klub i dansk fodbolds historie. FCFG er fuldt engageret i at fortsætte med at bygge videre på divisionsholdet med en kerne af danske spillere og ønsker at fastholde en spillefilosofi med den attraktive boldomgang med angrebsfodbold, som AB altid har været kendt for.

– Jeg har bidraget betydeligt i mange år til at støtte AB gennem svære tider, men jeg anerkender, at der er et behov for yderligere investering for at leve op til klubbens ambitioner. Dette skal gøres på den rigtige måde og med den rigtige partner.” Oldenborg beholder også sin position som næstformand i Divisionsforeningen.
”Siden forsommeren har jeg haft mange, konstruktive samtaler og møder med FCFG’s initiativtagere om en mulig overtagelse. Udover at der kommer en markant kapitaltilførsel, har jeg fået et meget positivt indtryk af både den nye ledelse og af ejerskabsgruppen. Det skyldes ikke mindst dens store erfaring fra internationale topklubber, hvilket nu kan komme AB til gode. Dette er talentfulde fodboldfolk med en passion for sporten og en respekt for den danske fodboldkultur. Jeg vil også gerne benytte muligheden for at sig tak for støtten, det hårde arbejde og den hjælp, jeg altid har modtaget fra aktionærer, tilhængere, ansatte og frivillige, siger Torben Oldenborg.

-Moderklubben AB ser positivt på de nye udviklingsorienterede initiativer, som den nye ejerskabsgruppe i AB A/S bidrager med, siger Ulrik Rasch og tilføjer:

– Ejerskabsgruppens kompetence, input og kapitaltilførsel er afgørende forudsætninger for, at AB kan være en aktiv del af dansk divisionsfodbold i fremtiden. Vi byder AB A/S’ nye ejere velkomne til AB og ser frem til et positivt og konstruktivt samarbejde.

Investeringsgruppen indeholder nøglemedlemmer som fodboldskribent Ben Lyttleton, ClipperDatas medstifter Simon Young, tidligere New York Cosmos direktør Jen Hsiang Chang, sportsanalytisk konsulent Andy Glockner og talentchef i Dell, Alex Lee.

-Vi er begejstrede for muligheden for at blive en del af en klub med så stærke traditioner, siger Erik Stover.

Med 25 års erfaring i sports- og underholdningsindustrien vil han flytte til Danmark for at blive den nye adm. direktør for AB A/S.

– Vores plan er at være fuldt engagerede i det lokale miljø i Gladsaxe, hvilket også indebærer AB’s medlemmer og tilhængere. Vi håber på støtte til vores idéer og vil drage lære af deres erfaringer og forventninger. Dette er en langsigtet investeringsplan udelukkende i AB A/S, som ikke vil være en del af en multiklub-strategi eller en forsøgsordning for en investering i en klub et andet sted.

Kilde til historien om AB: WIKI