Efter en meget optimistisk vurdering i foråret, er vismændene nu kommet på bedre tanker og ser ind i et hårdt 2023, hvor væksten er nedjusteret, inflationen opjusteret, og beskæftigelsen forudsiges til at falde med mere end 100.000 personer frem til udgangen af 2023.

Dagens nye vismandsrapport fra De Økonomiske Råd fremhæver, at 2022 er blevet et år, hvor faldende realløn, højere renter og betydelig usikkerhed om energiforsyningen især i Europa har bidraget til begyndende afmatning af den økonomiske aktivitet på de danske eksportmarkeder. Og nettet vil kun blive strammet yderligere i 2023. Vismændene nar nu fået en langt mere realistisk vurdering af økonomien – omend selve tallene for 2023 ser ganske dystre ud.

– Der er store usikkerheder lige nu, og det bremser selvfølgelig investeringslysten for både private og virksomheder. De dystre udsigter, som nu er gået op for vismændene, bør give anledning til at styrke rammevilkårene for virksomhederne, så det f.eks. bliver lettere for virksomheder at investering i grønne løsninger til opvarmning, proces og produktion, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danmarks tredjestørste arbejdsgiver- og erhvervsorganisation.

Prognosen fra vismændene forudsiger praktisk talt nulvækst, så væksten er på samme niveau ved udgangen af 2024, som det var ved udgangen af 2021. Samtidig forudsiger de, at beskæftigelsen falder med mere end 100.000 personer frem til udgangen af 2023, og inflationen forbliver høj i hvert fald hele 2023.

– Det er ikke en nem tid at drive virksomhed i. Alligevel har virksomhederne formået at holde snuden i sporet og løfte deres del af samfundsansvaret. Vismændene slår endda fast med syvtommersøm, at de danske virksomheder ikke har udnyttet prisstigninger til at øge profitten, men tværtimod har reduceret profitten pr. solgt enhed, siger Troels Blicher Danielsen og fortsætter:

– Der er god grund til at se på, hvordan vi kan understøtte de virksomheder, som ikke kan nå at omlægge fra sort til grøn energi inden vinter f.eks. med midlertidig lettelse af gasafgiften, og samtidig skal vi fokusere på at skabe investeringsmuligheder for virksomhederne til at sikre den grønne omstilling i fremtiden og trække os fri af russisk gas.