Energikrisen rumler og opvarmning er blevet en meget stor post i budgettet hos mange. Men i Syddanmark kan mange borgere med gasfyr lune sig ved tanken om, at udrulningen af fjernvar- men er godt på vej.

20-25.000 husstande – så mange syddanske hjem forventes i løbet af 2022 og 2023 at kunne skrotte gasfyret og få fjernvarme i stedet. Til fordel for både privatøkonomien og klimaet. Det er Dansk Fjernvarme, der har opgjort tallene, og det ser faktisk ud til, at konverteringerne af gasfyr går hurtigere i Syddanmark end i resten af landet. Det glæder formand for KKR Syddanmark, Johannes Lundsfryd Jensen:

– Procentvis er vi den region, hvor der er gang i flest projekter med konvertering af gasfyr til fjernvarme. Det er godt for økonomien i den enkelte husstand, men også for klimaet og energikrisen. Derfor er jeg også glad for at forsyningsselskaber og kommuner i regionen arbej- der ihærdigt på den her dagsorden.

Søren Steen Andersen, næstformand i KKR Syddanmark fortsætter:

– Vi ser både mindre projekter, hvor fjernvarmen ligger gravet ned ude i vejen og ”blot” kræver tilslutning til den enkelte bolig, men også kon- vertering af større områder, der opvarmes med naturgas i dag. Vi er kommet godt fra start og kan glæde os over det, men det ændrer ikke på at der stadig er mange husstande, der har store gasregninger. Derfor er det vigtigt, at vi holder momentum.

På landsplan er der 412.000 gasfyr, som kan omstilles til fjernvarme eller individuelle varmepumper – knap 82.000 af dem er i den syddanske region, og mellem 20.000 og 25.000 forventes at kunne blive konverteret til fjernvarme i løbet af 2022 og 2023.

– I den kommende tid er den knappe ressource mangel på materialer og den kvalificerede arbejdskraft, der skal sørge for tilslutningerne. Men det må ikke stoppe os i at tænke kreativt og fremad, og det ved jeg at fjernvarmeselskaberne allerede gør, slutter Johannes Lundsfryd Jensen.