Er man klassiske musik, ung som moden, er man til udadvendte unge mennesker. Er man til flot fortolket musik fra det 18 og 19 århundrede, ja så er Duo Diathesis svært at komme uden om. At man kan få så flot en oplevelse for så få penge er ubegribeligt.

Koncerten starter kl. 15.00, men fra kl. 14.15 vil foreningens sekretær, Niels Jørgen Krogh fortælle om musikstykkerne, så kom i god tid for at få det hele med.

Trods deres unge alder har duoen opnået Leonié Sonnings talentpris i 2019, de har vundet priser ved konkurrencer i Melbourne, New York, Wien og Moskva mv. Yderlig har de modtaget Rødovre Musikpris 2022 for evnen til at formidle klassisk musik på en inspirerende og engagerende måde for et bredere publikum.

De to musikere fik prisen fordi, citat: ” ikke alene er dygtige musikere på et meget højt niveau, men fordi de med stor opfindsomhed og dygtighed formår at vække den klassiske musik til live for et nyt publikum. Deres samarbejde og deres opfindsomhed i indsatsen for at udbrede den klassiske musik til nye generationer, åbner ørerne hos lyttere, hvor interessen for klassisk musik kan være svær at fange.”. Det er en værdsættelse af Deres musikalske indsats.

Duoen udtaler selv:

– Den klassiske musik skal deles. Også med de unge og uindviede. Musikken skal opføres på topniveau, men skal også italesættes så historien bliver fortalt.

Sagt på anden måde de kan formidle den klassiske musik til målgrupper der ikke er bekendt med den eller er vant med klassisk musik.

Marie Fink-Nielsen. Foto: Poul Rand.

Formanden for Fredericia Musikforening Marie Fink-Nielsen udtaler også til AVISEN, at man kan forvente en koncert på absolut topniveau. På spørgsmålet om, hvordan Fredericia Musikforening har fundet frem til netop denne duo, oplyser Marie Fink-Nielsen, at de kom som et tilbud til Fredericia Musikforening og efter et baggrundstjek, valgte hun dem til programmet.

Violinisten Christine Bernsted (født 1994) har vundet førstepræmier ved 2018 Melbourne International Violin Competition og 2021 Concorso Internazionale “Città di Treviso” og anden pris samt to særpriser ved 2021 Mieczysław Wajnberg International Violin Competition i Katowice. I sit hjemland Danmark modtog hun Léonie Sonnings Talentpris i 2019, Carl Nielsen & Anne-Marie Carl Nielsens Talentpris i 2019 og Rødovre Musikpris i 2022. På Christine Bernsted hjemmeside er der flere smagsprøver af hendes færdigheder, der kan ses gratis.

Pianisten Ramez Mhaanna (født 1992) Ramez har opført solo- og kammermusik på prominente musikfestivaler i Danmark som Copenhagen Summer Festival, Kulturmødet Mors og Bornholms Musikfestival, og i Tivoli’s Koncertsal, Den Sorte Diamant, DR Koncerthuset og Musikhuset Århus. Han har optrådt som solist med orkestre som Århus Symfoniorkester, Nordic Chamber Orchestra, Qingdao Orchestra, Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Symfoniorkester og Københavns Sinfonia. I perioden 2017 – 2019 turnerede Ramez ofte i Kina og har optrådt i mere end 30 forskellige store koncertsale i landet. Under sit ophold i Rusland har han optrådt i prestigefyldte festivaler som “V storonu Vyborga og “Levithan festival”. 

Ramez og violinisten Christine Bernsted udgav i 2021 to anmelderroste albums – deres debutalbum med Beethovens Kreutzersonata & Schuberts Fantasy for violin og klaver og et album med Nordic Music – Violinsonater af Grieg og Nielsen.

Fredericia Musikforening samarbejder med Trinitatis Kirke og Fredericia Gymnasium. Men lejer ofte Tøjhuset som koncertsted, yderlig er der god velvilje fra Fredericia Kommune, der også hjælper med at holde omkostninger på et rimeligt niveau.

Musikken skal ud og der er fremstød både lokalt og i Middelfart, foreningen vokser kun langsomt og der er forsat plads til flere medlemmer og personer der vil støtte den klassiske musik.

Musical fylder forbavsende meget i forhold til den klassiske musik i Fredericia, trods Fredericia Musikforening har et verdensniveau i kunstnere der besøger foreningen. Programmet til næste år er flot besat med masser af unge talenter og de mere modne. I den danske klassiske musik er der masser af disciplinerede kunstnere siger Marie Fink-Nielsen.

PÅ spørgsmålet om hvordan Marie Fink-Nielsen kom ind i foreningen er historien næsten også klassisk, hun blev inviteret ind og pludselig er hun formand og det nu på 11 år.

Der er ikke noget som crème de la crème levende musik, musik skal opleves levende for at få suger i maven og det store rus i hoved. Er opfordring fra AVISENs anmelder til byens musikalske ungdom er, kom prøv og mærk musikken.

Søndagens program er følgende:

  • Griegs 3. violinsonate i c-mol et dynamisk værk trods det er i mol
  • Schuberts store Fantasi for violin og klaver (C-dur) liflig musik

Smagsprøver på duens musik kan findes på Spotify.

Poul Rand, Musikanmelder Fredericia Avisen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments