Stop din snob – vi har brug for erhvervsskolerne

Skrevet af industriteknikerlærling og formand for Metal Ungdom Carl Emil Lind Christensen og akademiker og Folketingskandidat Jens Jonatan Steen

Hvorfor er det ikke lige så fint at gå på EUD som på STX? Hvorfor skal de dygtige elever fravælge erhvervsuddannelserne? Hvorfor skal vi kun fejre de unge som får en studenterhue? Hvorfor skal de unge som går på en erhvervsuddannelse ikke forgyldes, prioriteres og respekteres ligeså højt, som de unge der går på gymnasiet? Du tænker måske at det ikke er rigtigt – men det er det desværre.

I folkeskolen får de unge at vide, at hvis du har gode karakterer, så skal du vælge gymnasievejen. Mens erhvervsuddannelserne er for urostifterne, der ikke kunne sidde stille og ikke kunne følge med i timerne. Fordommene står i kilometer lange køer.

Vi har brug for at stoppe uddannelsessnobberiet!

Vi skal hylde alle vores unge som tager en uddannelse, for de er alle vigtige. Vi får ingen grøn omstilling, ingen nye produktionsvirksomheder og ingen finansiering af velfærdssamfundet, hvis politikerne fortsætter med at betragte vores erhvervsskoler som andenrangs-uddannelse. 

Vi har brug for både akademikeren, lægen, sosu-assistenten, tømreren og industriteknikeren. Men lige nu er skriger skævheden til himmelen. Eleverne på erhvervsskolerne oplever, at regnen står ind gennem taget på deres skoler, at maskinerne er ældre end deres forældre, at klassekammeraterne falder fra og at deres undervisere savner efteruddannelse.

Vi skal gøre det langt mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Vi skal sikre at erhvervsskolerne får et økonomisk løft, så de har råd til ordentligt værktøj, nye maskiner, ordentlige undervisningslokaler og efteruddannelse til deres undervisere.

De unge skal vide, at svendebrevet er lige så meget værd som studenterhuen. Deres mødre og fædre skal sende deres børn i lære, fordi håndværkeren er lige så vigtig som akademikeren, fordi samfundet skriger på deres arbejdskraft og fordi de udgør forudsætningen for fremtidens vækstarbejdspladser.

Vi skal prioritere de erhvervsfaglige uddannelser ligeså højt, som vi prioriterer de gymnasiale. Danmark er for lillebitte til et kæmpe stort og ødelæggende uddannelsessnobberi!