Tre jazz-veteraner, Knud, Kent og Leif sidder bare er og gør hvad de gør bedst. Man tror de smilende, gråhårede og glade musikanter er taget ud at filmtitlen ”Nyhavs glade gutter”. De glade gutter var denne eftermiddag forstærket med Arne Østergaard på trommer, og det gav en dejlig bund. Arne er en solid trommespiller, der ud af den bare luft ofte trækker diverse finurligheder som overrasker, denne eftermiddag var ingen undtagelse.

Bedstefar Jazz? Gråhårs Jazz?? Rollator Jazz?? Kært barn har mange navne, men hygge jazz, som fik selv de unge til at sidde uroligt på stolene, og bevæge sig med til svingrytmerne.

Der var tonsvis af julegodter i form af klassisk jazz suppleret med lidt guf fra det musikalske nisselandskab, der hører til årstiden. Det passede godt til den gløgg og de æbleskiver man kunne købe. 

Man kan høre de tre nu fire er sammenspillet, god harmoni i lyden, ”tight” og selv i travle passager tager veteranerne det med et smil. Så med veteraner i topform, et fuldt hus, god afslappet stemning, hvad kan gå galt?Iintet og intet gjorde. 

Fra Marys boy child i spændende rytmer tilsat en solid tromme solo, til ” in the shade of the old appel tree” kom de rundt i det musikalske landskab. Men samklang i ”happy jazz” stil og med gode harmonier endte det med O Tannenbaum i et up-tempo jazzarrangement, der som mange af de andre klassikere de spillede fik et spark New Orleans i en vis legemsdel så numrene fik nyt liv.

Jule “Oldies and Goldie’s” endte med en flot version af, når du ser et stjerneskud og Jingle Bells fremført så det næsten lugtede af rensdyr. Kald musikstilen og arrangementerne hvad i vil, men hyggespreder det er de 4 guttermænd.

Jamdelen var denne gang et dejligt miks i mellem alderstrinene og igen med humør swing i numrene. ”Yes sir that my baby” i en ægte New Orleans still trods det egentlig er Charleston det bragte minderne frem om det Kreolsk køkken, deres unikke dialekter og de årlige fester og festivaler, især Mardi Gras fra tiden hvor denne anmelder selv besøgte New Orleans.

I jam-delen var der julehyggestemning kombineret med en tilbagelænet ”easy listening” stemning, der kunne gøre selve Mantovani misundelig, hvis han havde været her endnu. AVISEN plejer at fraholde sig fra at rose og skænde i jam-delen, da dette er en musikalsk legestue, men ros skal deltagerne have. Der var et par gode vokalpræstationer, sublimt elektrisk basspil, masser af harmonisk blæs og god harmoni i lyden. Fredericia har forsat et musikalsk unge potentiale, hvilket freedags jam er med til at bevise.

Musik er en genvej til selvværd og glæde uanset om det er i kirkeligregi eller dødsmetal. Sammen med kærlighed er musik det, der fylder mest i de fleste menneskers liv. Musik er en gave i sig selv, uanset om man er lytter eller udøvende. Det krævede mod at tage musikalske skridt, det kræver mod at stå foran andre og vise sin kunst og talent uanset niveau. Man ved ikke om man ville lande på begge ben eller på rumpen. Derfor er den musikalske legestue der hedder FredagsJam, hvor også garvede kræfter fra den gamle garde står klar til at hjælpe et super univers.

Fredag Jam 2022 er ovre og dette gode tilbud til byens borgere kommer igen efter nytår. I den anledning ønsker AVISEN og undertegnede alle jammere, gæster og arrangører en rigtig god jul og et musikalsk nytår. 

AVISEN skal nok være til stede, når I starter igen. Vi kan ikke nå alle arrangementer, men de fleste kommer vi til.