Siobhan Miller besidder noget særligt, evnen til at skrive gode tekster og melodier, en helt utrolig flot stemme. Rytmen i kroppen der viser hun er i nuet og kan lide det og ikke mindst et unikt sødt Mona Lisa smil som hun sender til sit publikum, men også til orkestermedlemmerne, når de får det anerkendende blik fra hende, og det fik de mange gange og det var meget fortjent.

I musikkens verden har mange ting har ændret sig, men noget har ikke, de almindelige medier behandler stadig folkemusik og ”rootsmusic” som noget minoritetsmusik for nørder. De får så godt som ingen spalte millimeter. AVISEN bryder gerne dette tabu når muligt. Siobhan Miller er en af døråbnerne for dette.

Hendes musikalske cv er simpelthen fantastisk og indeholder blandt andet værende den eneste tredobbelte vinder af titlen: bedste sangerinde ved Scot Trad Music Awards i 2011, 2013 og 2017, hvor også aftenens andet band Rura har optrådt flere gange. Hun vandt også med det bedste traditionelle nummer i 2018 ved BBC Radio 2 Folk Awards og har ofte optrådt på Celtic Connections. Kan det blive flottere? Yderlig har det det hengangne internationale magazin ”fRoots” har udtalt ” One of the best Scottish traditional singers on the planet,” det kan ingen være uenige i.

Sideløbende med hendes omfattende solo-satsninger er Siobhans unikke vokalstil finpudset gennem samarbejder med mange af Skotlands topmusikere, herunder Eddi Reader, som hun har turneret bredt med og dannet et tæt musikalsk bånd med, støttet og sunget sammen med og gæsteoptrådt på hver af deres indspilninger. Hun har også gæsteoptrådt med National Theatre of Scotland, tilbragt en sæson på Broadway, vendt efterfølgende tilbage til USA for en måneds lang ophold i Bostons Majestic Theatre til Brian O’Donovans Celtic Christmas Sojourn der kan ses på det amerikansk/britisk tv-drama Outlander.

Siobhan Miller er 33 år og forsat utrolig produktiv. Til AVISEN udtaler hun på spørgsmålet om hendes vuggende rytmer på scenen, at hun elsker sin musik så meget og hun elsker at spille live og det er en del af hende at leve sig ind i musikken på denne måde. Siobhan Miller var god til at forklare publikum hvad sangene omhandlede og et af numrene var om hvordan hun kom ind i musikkens verden, og det foranlediger anmelderen til at spørge om hvor hun opvoksede, det var i Penicuik, en mindre by udenfor Edinburgh, hvor hun via sine forældre blev opflasket med traditionel musik. Hun er efterfølgende uddannet ved The Royal Scottish Academy of Music and Drama. Hun er nu baseret i Glasgow, Siobhan er en af de faste optrædende på byens Celtic Connections-festival, hvor hun var kunstnerisk leder for åbningskoncerten i 2016 og vender tilbage som en del af det stjernespækkede Transatlantic Sessions line-up i 2022.

Siobhans fjerde soloalbum, All is Not Forgotten, blev udgivet til kritikerroser i 2020 og opnåede radio tid på BBC Radio 2, 3 og 4. En tilbagevenden til sine akustiske rødder og kombinerer hendes kærlighed til traditionelle sange med originalt materiale, på albummet udvikler sig mange af temaerne og ideerne fra tidligere udgivelser Mercury (2018), Strata (2017) og Flight of Time (2015). Alle fire plader blev nomineret til BBC Alba Scots Trad Music Awards som Årets Album, og fremhæver ikke kun hendes omfattende rækkevidde og dybde gennem traditionelt, moderne og selvskrevet materiale, men også hendes sarte, nærende vokal og lyrisk rige kompositioner.

Efter at være vokset op i Skotlands rige folkescene og sunget på festivaler med sine forældre fra en ung alder, fik hun sin egentlige debut på Auchtermuchty Festival, da hun kun var 13 år gammel og vandt både børne- og kvindekonkurrencer, hun udtaler hun til AVISEN, hun egentlig ikke forventede at blive professionel musiker. Heldigvis skete det. Efter high school søgte hun ind på musiklinjen, men forventede ikke at komme ind, Heldigvis tog hun fejl igen.

Hun påpeger, at den nedarvede musikalske tradition imellem generationerne, går over grænserne imellem Irland, England og Skotland så de musikalske bånd opretholdes og hun er glad for at yngre musiker opretholder traditionen med denne musiktype.

Fremtiden nyt album ”blend” er ude nu, turne i England, Tyskland og måske Australien kommer i 2023.

Siobhan Miller på scenen i Tøjhuset var en ubetinget succes guldstemmen med et velspillende orkester som støtte og ikke en eneste finger at sætte på koncerten.

Et pænt besøgt Tøjhus med siddepladser besat af både yngre som modne tilskuer fik fuld musikalsk valuta for pengene inklusiv fyldig lyd med minimale instrumentering på scenen. Masser af rutine på scenen med sing along numr,e hvor publikum aktivt deltog. Musikken var ”Tight” uden hjælp af trommer eller andet, kroppen holdt rytmen hos alle og Siobhan’s naturlige smil og anerkendende blikke til de øvrige var nok, sammenspillet på den gode måde. Violin, tangenter og guitar tilsat en superstemme i stille som optempo numre, værsågod.

Skal der lidt hår i suppen pålægges det lydmanden at være mere vågen, når Siobhan talte imellem numrene var der mange S-lyde, der nemt burde fjernes, dette var irriterende.

Denne anmelder cyklede smilende hjem men gode minder fra The Piper Whisky Bar og andre listige steder Jeg har besøgt i Glasgow, hvor lignende musik flød igennem højtalerne til indtagelse af gyldne dråber.