En julemand, der ikke havde de rette tilladelser til at lave en happening i gågaderne i Fredericia, skabte onsdag utryghed under en aktion i Fredericia, mener Sanne Døssing, der er indehaver af D*Events, og som sammen med Fredericia Shopping står for gågadeaktivterne i Fredericia i forbindelse med julen.

I Facebook-gruppen “Hvem ved hvad i Fredericia” blev der onsdag oprettet en tråd, der omhandlede en julemand, der gik rundt og kom med politiske budskaber og råbte “Fredericia er min by – det er kun mig, som må dele slik ud her.” Da han fik børnene trukket hen til sig, så råbte han slagord mod regeringen og skabte utryghed blandt de handlende og omkringliggende butikker. Sanne Døssing bekræfter denne udlægning og episoden.

– Jeg blev ringet op af butikker og folk på gaden, der klagede over ham. Han var lidt ubehagelig og da det er mit firma og Shopping, der har booket det i gågaderne, blev jeg nødt til at reagere. Jeg kiggede på det, og gik hen og spurgte om han har tilladelse til at være der. Han delte slik ud til børnene og så spurgte jeg om, han har en børneattest. Så skal jeg love for jeg, at fik jeg den store omgang med at kontrol og regler og jeg ødelægger det hele. Jeg sagde, at jeg var nødt til at bede dem gå. og gå udenfor gågaden, indleder Sanne Døssing.

Det var Frihedslisten, der stod bag aktionen, og udover julemanden var der flere personer fra dem i gadebilledet.

– De sagde, at “hende der” (Sanne, red.) ville ødelægge julen. Jeg sagde, at jeg ville ringe til politiet, hvis de ikke ville opføre sig stille og roligt. Når man laver en happening, skal man have tilladelse til det, og det har Shopping og mit firma. Jeg ved med sikkerhed, at man skal have en børneattest, da jeg har skaffet det til julemanden og hans kone i det seneste år. Jeg sagde, at hvis julemanden ikke trak sig, blev jeg nødt til at kontakte politiet, siger Sanne Døssing.

Sanne Døssing. Arkivfoto.

Den falske julemand adlød ikke ordren. I stedet måtte Døssing tage telefonen op af lommen.

– Jeg ringede til politiet, og mens det skete, kom en af julemandens kammerater hen og råbte så højt af mig, at politidamen i telefonen kunne høre det. Politiet sagde, at de ville sende en patrulje, og spurgte om jeg var utryg, men det var jeg ikke. Julemanden sagde så, at an ikke kunne vente på politiet hele dagen, så han valgte at tage af sted. Jeg sagde til ham, at det er ærgerligt, at han ikke havde søgt de rette tilladelser, fordi man har ytringsfrihed. Han gjorde folk utrygge, og det var det jeg reagerede på. Folk ved, at der sker aktiviteter i byen, som er arrangeret af mig og Shopping, så de ville ikke have sat det i bås med julemanden, så derfor ville de have jeg reagerede, hvilket jeg gjorde, slutter Sanne Døssing.

I en video fra Frihedslisten kan man se en mand, der er klædt ud som julemanden leverer en række politiske budskaber foran cafeområderne i Jyllandsgade. På videoen går julemanden hen til børn og deler slik ud til dem, og ønsker dem glædelig jul, og i slutningen af videoen siger han: “Ho ho ho ho, hvor er det dumt at stikke sig selv med de påståede vacciner.”

Se videoen her:

Torsdag morgen fortalte vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Finn Ellesgaard, at politiet ikke havde fået nogen anmeldelse om en “falsk” julemand i Fredericia.