Fredericia Shoppings formand, Ole Mortensen, erkender blankt at han var nervøs i starten af julehandlen. Butikkerne gik en uvis tid i møde, men han fortæller, at butikkerne kommer ud med skindet på næsen og ser frem mod et 2023, hvor han håber, at situationen har normaliseret sig.

Julen er hjerternes fest. Julen er også duften af brændte mandler i gågaden, men et af symbolerne ved julen har manglet. Den store julebelysning, der plejer at lyse Fredericia op, er ikke fundet frem i år. Ikke fordi man ikke har råd, men i respekt for energikrisen. Det er noget, der er blevet bemærket, når mørket er kommet frem, mens butikkerne har haft åbent.

– Vi har manglet hyggen med julelyset, men det har ikke været et tema i handlen. De fleste har haft forståelse for det, og hvis man har læst Ekstra Bladet, så kunne man forleden læse fire ud af fem byer har enten slukket for julelyset eller skåret ned for det, så det skal man tage i betragtning, siger Ole Mortensen.

Forruden at være formand for byens handelsstandsforening driver Mortensen MIAMI TØJeksperten. Under AVISENs besøg i butikken for at tale med ham, kom en hestevogn kørende forbi ude i gågaden. Det har været et af de tiltag, som man har lavet i stedet for julebelysningen.

– Mange synes, det har været hyggeligt, fortæller Ole Mortensen.

Udover konkrete tiltag som hestevogne i gadebilledet, og andre gadeaktiviteter som ildshow, der ikke kræver strøm, har man haft et stort fokus på at pointere vigtigheden i at handle lokalt.

– Vi har kørt en kampagne med, at man skal handle lokalt, og så har politikerne også appeleret til, at man skal bruge byen. Vi har forsøgt at gøre det til en oplevelse at komme ud og handle, og det skal det også være. Julebelysningen plejer at være en oplevelse, men den er der ikke i år, så vi har skullet gøre noget andet. Vi er gået i gang med, hvad vi skal næste år, siger Ole Mortensen.

Om næste års julekampagne bliver en kombination af det traditionelle julebelysning og tiltag, som man har lavet i år, er endnu for tidligt at sige.

– Vi har ikke evalueret på i år endnu, men når strømmen ikke er et issue, skal vi finde ud af hvad man skal gøre, udtaler han.

Det er Shopping-formandens fornemmelse, at butikkerne generelt har haft en god julehandel situationen taget i betragtning.

– Jeg tror ikke, at folk har sparet nævneværdigt i forbindelse med julegaver. Nogen har måske købt én i stedet for to, men det er også det. Generelt set tror jeg, at der har været en lille tilbagegang for de fleste, men vi skal være tilfredse, når vi ikke vidste, hvad der ventede os, fortæller Ole Mortensen og slår fast:

– Jeg var nervøs forude for julehandlen, fordi man skulle se, hvad der skete, men det blev gjort til skamme.

I den seneste tid er der blevet meldt flere butikslukninger ud. Blandt andet lukket tøjbutikkerne Simone og Roseanne. Ole Mortensens opfattelse er, at det ikke skyldes en svigtende julehandel.

– Hvis man kigger på dem, der lukker, så er det er det ene butik, hvor indehaveren er godt oppe i årerne og derfor har valgt at lukke, og en anden butik er lukket, fordi man driver flere forretninger i andre byer, som man har valgt at satse på. Den sidste, der lukker, åbnede lige før corona, så hvis man kigger på den gamle besætning, er de her stadig, siger Ole Mortensen og slutter:

– Min fornemmelse er, at de resterende butikker kommer ud med skindet på næsen. Nu håber vi på et normalt 2023 uden energikrise, krig, inflation og at vi får et helt normalt år.