I et læserbrev satte mangeårigt medlem af Regionsrådet i Syddanmark Bente Gertz (S) sammen med partifællen og Folketingskandidaten, Jens Jonatan Steen (S) igen fokus på den manglende lægevagt i flere provinsbyer i regionen. Bente Gertz håber, at lægevagten snart er på plads igen, men også, at man ikke mister nærheden i sundhedsvæsnet.

– Vi skal sundhedsvæsenet tættere på danskerne. Tiden kalder ikke på større geografiske afstande, gigantiske strukturer og afkoblet sundhedsbehandling. Tværtimod skal vi bruge den sunde fornuft og sikre at sundhedsvæsenet tilbyder behandling tættere på, hvor folk bor. Det er også derfor at den socialdemokratiske regering har afsat 4 milliarder til oprettelse af 25 nye nærhospitaler – hvor vi kæmper for at et bliver placeret i Fredericia. Det er derfor vi har styrket det nære sundhedsvæsen i kommunerne, indført en praksispligt for uddannelseslæger og oprettet såkaldte licensklinikker, hvor regionen står for driften af klinikken, så der kommer flere læger i de dele af landet, hvor der i dag er lægemangel, skrev de.

Bente Gertz (S) er bekymret over udviklingen med lægevagten i Region Syddanmark

Bente Gertz har fulgt sundhedsområdet i regionen på nært hold gennem 25 år. Hun er bekymret over, at det har taget så lang tid for parterne at blive enige om lægevagtsfunktionen i Region Syddanmark, hvorfor hun håber på en løsning så hurtigt som muligt. Det er håbløst lige nu, siger hun.

– Der er ingen afklaring overhovedet, fordi man forhandler jo. Lægevagten er skåret ned, og man har jo egentlig lavet nogle forhandlinger uden aftaler, men det er man åbenbart ikke enige om, hvad det betyder, fordi PLO har skåret antallet af læger ned, som kører om natten fra fem til tre i hele regionen, fortæller Bente Gertz, der efterlyser tryghed i lægevagten igen:

– Jeg synes, at det er helt håbløst det her, fordi vi snakker jo om sundhed og for mig, der bliver det altså fjernere ved de nuværende metoder. Der er flere og flere, der får at vide, at de skal henvende sig til egen læge. Jeg synes ikke, der er tryghed i det her, siger Gertz.

Hun kæmper for nærheden i sundhedsvæsnet, fordi undersøgelser viser, at det virker og giver tryghed.

– Det PLO Syddanmark vælger at gøre nu er det modsatte. Det er ikke nærhed i sundsvæsnet, når man lukker lægevagten i flere byer. Det er lige det modsatte, og derfor synes jeg faktisk, at vi har en god pointe i vores læserbrev, når vi skriver, at det bør jo hænge sammen med vores nærhospitaler eller sygehuse. Men jeg tænker også, at de taler meget om, at de ikke tør sætte ud de steder, hvor der ikke er ret mange mennesker. Den manglende tryghed fra lægerne, bliver en manglende tryghed for borgerne, når de skal til at køre langt for at komme til lægevagt, siger Gertz, der ser frem til de kommende forhandlinger om nærhospitaler i Danmark.

Lokale socialdemokrater: Fredericia skal have status som nærhospital

– Jeg ved endnu ikke, hvordan placeringen med nærhospitaler ser ud. Kommunerne og regionen skal være sammen om en ansøgning, så der tænker jeg vi har gode muligheder umiddelbart, uden at jeg kan vide det. Men tiden må vise det, når de kommende forhandlinger om nærhospitaler går i gang, siger hun og fortsætter: 

– Jeg kæmper selvfølgelig for et nærhospital, og jeg synes, det er det eneste rigtige. Jeg vil rigtig gerne have, at vi blandt andet får røntgenudstyr til Fredericia på et tidspunkt, fordi dermed sparer man altså mange borgere, i forhold til det her med at køre et smut til Kolding, hvor der er en smule langt for mange fredericianere.

Ingen ved, hvornår man har en ny aftale om lægevagtstjenesten, og det er i sig uholdbart, mener regionsrådspolitikeren.

– Jeg ved intet omkring tidshorisonten, de var jo egentlig færdige med deres forhandlinger 1. oktober, hvor den var brudt helt sammen, og regionen selvfølgelig truede, og lavede en sag mod PLO, hvorefter de så startede forhandlingerne igen. For mig er spørgsmålet bare, om det er rigtige forhandlinger, eller hvad det er. Jeg håber at vi når til et ordentligt resultat, men der er ingen tvivl om, at vi er langt fra hinanden, siger Bente Gertz og slutter:

– Jeg håber i hvert fald på, at der er flest mulige borgere, der får tryghed, hvilket ikke er sikkert, at vi når inden 2022 er omme. Havde de fået ret, PLO, så var der kun Esbjerg ovre på Vestkysten. Det er jo helt vanvittigt, at de som er fra Sydjylland såsom folk fra Tønder, Ribe og så Fredericia, skal ligge og køre landets rige rundt, når vi samtidig taler om klimaaftryk og alt muligt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments