Den store gasforbindelse fra Rusland til Tyskland har igennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Gazprom har meldt ud, at de lukker helt for gassen fra onsdag den 31. august til fredag den 2. september grundet vedligehold. Uanset om der bliver åbnet for gassen igen eller ej, skal vi tage energisituationen meget alvorligt i Danmark og Europa.

Gennem de seneste måneder har Nord Stream 1 kørt på nedsat kapacitet og været lukket én gang grundet planlagt reparation. Nu har Gazprom i Rusland meldt ud, at gasrørledningen bliver lukket grundet vedligehold fra onsdag den 31. august til fredag den 2. september.

– Energisituationen er meget alvorlig i både Danmark og resten af Europa. Det er ikke blot gasforsyningen, men det samlede energisystem i Europa, der er under pres, siger vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen.

Europas energisystem under pres

Høje brændselspriser i Europa hænger i væsentlig grad sammen med Ruslands invasion af Ukraine. Det gælder både for gas-, olie- og energipriserne generelt.

Derudover er der udfordringer i Europa med lav vandstand i vandkraftværker og floder, som påvirker elproduktionen i negativ retning. Dette betyder meget høje priser i det meste af EU.

– Vi har haft en varm sommer i Europa, hvilket har haft negativ betydning for elforsyningen. Når vi kombinerer følgevirkningerne fra Ruslands invasion af Ukraine med de udtørrede floder og lav vandstand i vandmagasiner, der bruges til vandkraft, kan vi risikere at se ind i en alvorlig situation for forsyningssikkerheden. Vi skal derfor forberede os på en vinter, hvor alle må spare på energien, hvor vi kan, så vi hjælper hinanden bedst muligt gennem fyringssæsonen, siger Martin Hansen.  

Spar på energien    

Energistyrelsen igangsatte inden sommerferien kampagnen Én ting er sikkert. Og det er grønt! Kampagnen gør det lettere for danskerne at spare på energien – både for pengepungen, forsyningssikkerheden og klimaets skyld.

Kampagnen vil også køre i løbet af efteråret og klæde danskerne på til den kommende fyringssæson og komme med sæsonbaserede råd. På SparEnergi.dk kan du finde gode råd til at spare på energien, der er tilpasset den konkrete sæson.

Fakta

  • Nord Stream 1 lukker i tre dage fra onsdag den 31. august til fredag den 2. september på grund af vedligeholdelse.
  • Nord Stream 1 har gennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Flowet har den seneste måned været på ca. 20 procent af den normale kapacitet.
  • Danmark erklærede den 20. juni ”Early Warning”, som er det første af tre kriseniveauer. Ved det sidste niveau laves der indgreb i markedet.
  • Enhver energibesparelse er med til at bringe os bedre gennem de kommende måneder og mindske presset på energisystemerne.