Det danske pas regnes for at være blandt de bedste pas i verden, fordi det giver danskere mulighed for frit at bevæge sig inden for EU og for at rejse visumfrit til en lang række lande, herunder USA og Australien. Imidlertid kan misbrug og svindel med det danske pas føre til, at den internationale tillid til det danske pas svækkes, og at danskernes mulighed for at rejse uden visum ophører.

Forsvundne og mistede pas udgør et sikkerhedsproblem for Danmark. En opgørelse fra Rigspolitiet har vist, at mere end 45.000 pas blev meldt mistet i 2019 og første halvår af 2020. Dertil viser en undersøgelse af forsvundne pas foretaget af Rigspolitiets i 2018, at 65 pct. af de personer, der får udstedt eller mister flere end tre pas, er kendt i Kriminalregisteret. Personer, som har svindlet sig til et gyldigt dansk pas, f.eks. ved hjælp af såkaldt ”look-alike”-svindel, kan undgå politiets overvågning. Svindel med pas kan derfor indgå som et væsentligt element i organiseret kriminalitet.

Sammen med Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har regeringen derfor udarbejdet en række initiativer, som skal styrke passikkerheden. Blandt initiativerne er en begrænsning af, hvor mange pas borgere kan få udstedt, inddragelse af pas fra passvindlere og personligt fremmøde ved afhentning af pas. Derudover lancerer regeringen en ny passerie med en række tidssvarende sikkerhedselementer, som vil styrke sikkerheden af det danske pas væsentligt. Den nye passerie sættes i produktion den 1. oktober 2021.

Justitsminister Nick Hækkerup siger:

– Det danske pas er et vigtigt og meget værdifuldt dokument, som vi alle sammen skal passe godt på. Kriminelle kan bruge danske pas til at begå ulovlige handlinger: Identitetstyveri, optagelse af banklån i en andens navn og indrejse i Danmark på falskt grundlag. Den største frygt er selvfølgelig, at personer, som vil Danmark det ondt, kommer i besiddelse af et gyldigt dansk pas. Med de fremlagte initiativer og den nye passerie skruer vi nu op for passikkerheden i Danmark.

Regeringens initiativer til styrkelse af passikkerheden er:

  1. Begrænsning af antal pas pr. borger
  2. Passvindlere kan få deres pas inddraget i op til fem år
  3. Pas skal afhentes ved personligt fremmøde hos kommunen
  4. Annullering og bortskaffelse af uafhentede pas
  5. Mistede pas skal ikke kunne bruges på ny
  6. Bedre kontrol ved udstedelse af pas
  7. Nyt pasdesign skal øge sikkerheden

Læs udspillet her.