I år er optaget på erhvervsuddannelserne dykket med 18 pct. sammenlignet med sidste år, hvilket svarer til 7.500 færre elever. På 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser. Udviklingen er dybt bekymrende, for vi kommer i stor stil til at mangle faglærte i fremtiden, mener SMVdanmark.

I år er der startet lidt over 900 færre elektriker-elever på de danske erhvervsskoler, end der startede sidste år. Ligeledes er der næsten 350 færre kommende bilmekanikere og 175 færre VVS’ere. Så hvis man allerede nu synes, det kan være svært at finde en håndværker, bliver det endnu værre i fremtiden.

Normalt vil erhvervsskolerne på dette tidspunkt have optaget omkring 42.000 kommende faglærte, men i år er der kun optaget 34.000. Antallet af nystartede har dermed taget et stort dyk på 18 pct., og 3 ud af 4 uddannelser er ramt af færre nystartede elever.

Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, er dybt bekymret over udviklingen.

– Det er et chokerende fald, vi ser på erhvervsuddannelserne. I forvejen står vi med en stor mangel på faglærte, og vores egen prognose viser, at der vil forsvinde 10.000 faglærte fra arbejdsmarkedet om året frem mod 2030. Nu viser disse tal, at vi måske er på vej mod en endnu værre situation, end vi regnede med. Det gør fremtidens energieffektivisering og hele den grønne omstilling næsten umulig at gennemføre, når vi ikke har de kvalificerede hænder og hoveder, der skal til, siger han og advarer om, at det i værste fald vil medføre, at arbejdspladser og opgaver forsvinder ud af Danmark.

Stole står tomme på mange skoler

De mange færre nystartede elever efterlader også mange tomme stole hos erhvervsskolerne landet over. På Niels Brock i København er der kun startet lidt over halvdelen af den mængde elever, der startede sidste år, og på 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser.

– Det rammer skolerne hårdt, for de får bevillinger efter, hvor mange elever, de har. Og udgifterne falder langt mindre. Har du fx kun 15 elever i en klasse, hvor du normalt har 20, så får du færre penge, men udgiften til undervisere, varmen, el og bygninger vil ofte være den samme. I forvejen kan skolerne mærke, at energi- og materialepriserne er vokset markant, så det her er et hårdt slag mod budgettet mange steder. Vi har tidligere foreslået, at man fjerner SU’en på de lange uddannelser, tilbyder den som lån, og i stedet bruger pengene på at give erhvervsuddannelserne et økonomisk løft. Det forslag er endnu mere aktuelt nu, siger Kasper Munk Rasmussen.