Fredericia Fjernvarme varslede tidligt i sommers, at prisen steg med 20 procent. Nu varsler varmeselskabet igen, at man stiger. Denne gang stiger prisen med 15 procent, altså i 35 procents stigning på under seks måneder.
I sidste uge varslede TREFOR en stigning på varmepriser, og i dag er det Fredericia Fjernvarme, der følger trop. I alt 10.500 kunder bliver ramt.
Priserne stiger i disse måneder på rigtig mange ting i hele verden. Inflationen er historisk høj, og man skal tilbage til starten af 1980erne for at finde lignende prisstigninger. I disse timer udsender Fredericia Fjernvarme beskeder til deres kunder, hvor de varsler højere priser på fjernvarmen.
Pr. 1. januar 2023 stiger priserne på fjernvarme med ca. 15 procent, dog er der store individuelle forskelle.
– Prisstigningerne skyldes en stigning i priserne på fjernvarmen fra TVIS, og prisstigningerne på el til vore pumper og kedler. På grund af det milde efterår og dermed et mindre varmesalg forventer vi også et underskud i år på små 3 mio. kr., der ligeledes skal indregnes i 2023 budgettet, oplyser Carl Helmers på Fredericia Fjernvarmes hjemmeside.
De uddyber:
Priser pr. 1. januar 2023:
Abonnementsbidrag 625,00 kr./år (Uændret)
Effektbidrag 30,00 kr./m² (stiger fra 26,25 kr)
Energipris GJ 113,75kr./GJ (stiger fra 97,50 kr)
Transportbidrag m³ 3,50 kr./m³ (stiger fra 3,00 kr)
Et standardhus på 130 m² og et varmeforbrug på 65 GJ stiger således fra 11.935 til 13.738 eller en samlet prisstigning på 1.803 kr. målt på årsbasis. For en standardlejlighed på 75 m² og et varmeforbrug på 54 GJ stiger fra 9.154 kr. årligt til 10.530 kr. årligt.
For standardhuset betyder det en prisstigning på ca. 150 kr. pr. måned og for standardlejligheden ca. 115 kr. pr. måned. Der er dog store individuelle forskelle, idet en renoveret lejlighed i for eksempel Randalsparken eller Sønderparken kan forvente prisstigninger på under 100 kr. pr. måned, hvorimod prisstigningerne rammer de store og dårligt isolerede ejendomme hårdest.
Medio januar måned kan du se dit nye budget på e-Forsyning og det sendes også årsopgørelsen medio januar 2023.
Ingen udsigt til bedring
Selvom Fredericia Fjernvarme gerne ville give bedre meldinger, så kender ingen fremtiden på energimarkedet i disse måneder.
– I vores område det TVIS, der styrer prisudviklingen. Vi har ingen forventninger eller viden omkring priserne. Vi ved ikke om de stiger eller ej senere. Vi har ikke sat ressourcer til at holde øje med biomassemarkedet, der styrer prisen. Det skal TVIS og Ørsted holde øje med. Men generelt er det som at kigge på benzinstanderen, hvor priserne skifter konstant. Det er ærgerligt, og en helt anderledes end den verden, vi kom fra. Ikke desto mindre er det vi svømmer rundt i lige nu, slutter Carl Helmers fra Fredericia Fjernvarme.