Irans spillere nægtede at synge med på nationalmelodien inden opgøret mod England, som de tabte 6-2 til.

At Iran tabte til England kan ikke komme som nogen større overraskelse, og at der ville være stor niveauforskel kom heller ikke bag på nogen, men at Irans spillere nægtede at synge med på nationalmelodien, var en af de store overskrifter fra opgøret.

Et skilt fra fans blev holdt op med teksten: “Woman. Life. Freedom.” De var utilfredse med, at det iranske landshold overhovedet deltager ved VM. Hvorfor spillerne demonstrerede vides ikke, men i de seneste to måneders tid har der været demonstrationer mod landets styre. 

– Vi bliver nødt til at acceptere, at forholdene i vores land ikke er ordentlige, og at iranerne ikke er glade. Vi er her, men det betyder ikke, at vi ikke skal være deres stemme, har forsvarsspilleren Ehsan Hajsafi udtalt udtalt ifølge Reuters.

Demonstrationerne startede som følge af, at en 22-årig kvinde mistede livet. Kvinden, Mahsa Amini, mistede bevidstheden i moralpolitis varetægt, og lå i koma i tre dage inden, at hun døde den 16. september. Hun blev anholdt, fordi hun ikke dækkede hendes hår godt nok.

Om det er præcis derfor, at Irans spillere valgte at protestere vides ikke, men faktum er, at de ikke sang med forud for kampen, hvor der fra start til slut var klasseforskel mellem England og Iran.