De seneste år er det blevet nemmere og nemmere at give bilen en miljøvenlig bilvask. Energiselskabet OK har efter flere års fokuseret indsats nu rundet 200 svanemærkede vaskehaller på landsplan. Flere er på vej.

Uanset hvor du befinder dig i landet, kan du efterhånden styre bilen ind i en OK-vaskehal i nærheden. Bilvask i en vaskehal er i sig selv mere miljøvenligt end børste, spand og vandslange hjemme i indkørslen, men OK’s vaskehaller skiller sig ud ved stort set alle sammen at bære svanemærket, der er det officielle miljømærke i hele Norden.

Vaskehal nr. 200 med det velkendte miljømærke er åbnet ved Grønnemose på Fyn, og det er en miljøvenlig milepæl at have nået 200 svanemærkede vaskehaller, siger Anders Knudsen, der er markedsdirektør i OK.

– Siden vi byggede vores første svanemærkede vaskehal i 2002, har det været et mål for os at nå hertil. Vi er ikke færdige, og vi satser på, at alle vores vaskehaller inden for en overskuelig fremtid er svanemærkede, men vi er stolte over at have nået 200 miljøvenlige vaskehaller over hele landet, siger han.

Hurtig udvikling

Det er blot seks år siden, at OK’s vaskehal nr. 100 med svanemærket blev bygget, og siden er der kommet 100 mere til.

– Vi oplever, at danskerne i stigende grad vælger vaskehallerne til og hjemmevask fra, fordi det både er nemt og miljøvenligt. Vi tror, den udvikling fortsætter, så vi satser på at bygge endnu flere vaskehaller i fremtiden – selvfølgelig med det grønne svanemærke, siger Anders Knudsen.

Et miljøvenligt valg

Svanemærket betyder, at anlægget lever op til en række strenge krav. Det sikrer blandt andet, at mængden af miljøskadelige stoffer holdes langt under grænseværdien.

En svanemærket vaskehal anvender også mindre vand undervejs. For at få mærket må vaskehallen maksimalt anvende 70 liter vand pr. vask, men ofte er vandforbruget helt nede på 35-40 liter.

Det lave vandforbrug skyldes, at svanemærkede vaskehaller har installeret et effektivt renseanlæg. Det betyder, at det vand, der bruges til bilvasken, renses og genbruges, inden det ledes ud i et kontrolleret afløb.