Der er tale om et nybrud i dansk politik. Sådan indledte Danmarks fungerende statsminister og kongelig undersøger, Mette Frederiksen (S) et doorstep kl.13.00.

– Det er tre uger siden, at jeg blev udpeget som kongelig undersøger, hvor jeg har haft til opgave at afsøge om, der er basis for en bred regering i Danmark.  Det vil være et nybrud. Socialdemokratiet har brugt de sidste tre uger på at finde ud af fællesmængden af indhold mellem partierne, sagde Mette Frederiksen indledningsvist.

Frederiksen (th) blev sat på ekstra arbejde, da hun under valgkampen var på besøg i Middelfart. Her skulle hun skrælle æbler, og det gjorde hun med smil og godt humør. Lige nu er det nok mere kaffe og møde på møde, der er brug for. Men statsministeren er positiv. Foto: AVISEN

I alt 49 møder er afholdt med Folketingets partier og de valgte fra Grønland og Færøerne. Tidligere i dag meldte Alternativet og Enhedslisten ud, at de er ude af regeringsforhandlingerne. Og fra starten havde Nye Borgerlige meldt ud, at de ikke var med. Partierne har vendt de store emner, siger Frederiksen.

– Vi har arbejdet med emnerne: sundhed, herunder den generelle velfærd, økonomi og de akutte udfordringer med inflation. Derudover har vi arbejdet med klima, natur og miljø, ligesom vi har haft et fokus på børn- og unges trivsel, dannelse, robusthed og myndiggørelse, og senest har vi drøftet udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, fortæller Mette Frederiksen.

Store kriser er i gang og flere lurer i horisonten

– Danmark, Europa og Verden står over for flere komplekse og kritiske udfordringer. Kriserne griber ind i hinanden. Lige nu handler det om at komme godt igennem, de kriser, der er nu. Vi skal først og fremmest fremtidssikre dansk økonomi og velfærd. Det kræver et stærkere og forpligtende samarbejde, siger Frederiksen og uddyber:

– Selvom det er partier, der har stået overfor hinanden i valgkampen, så mærker man, at den tid er lagt bag os, og vi nu arbejder med ønsket om en bred regering. Det hørte jeg også på meldingerne fra Venstres landsmøde i weekenden. Det er realistisk og muligt at lave en bred regering i Danmark. Vi arbejder på et fælles indhold, der både er ambitiøst og balanceret. Sådan skal en regering også kunne arbejde. Udgangspunktet lige nu er godt, og det er blevet bedre.

Foto: AVISEN

Generelt har de 49 møder været gode, mener Mette Frederiksen, der forventer, at det kan tage flere uger endnu, men møderne er konstruktionen og alle er optaget af, hvad der er bedst for Danmark.

–  Alle partier er optaget af, hvad der er bedst for Danmark. Der er et reelt ønske om at gøre det på en ny og bedre måde. Valgkampen ligger bag os, og hensynet til danskerne og vores land ligger foran. Uanset, hvordan det ender, så lover det godt for samarbejdet med Folketingets partier. Nu venter et intensivt forløb, hvor de partier, der kan se sig selv i en bred regering, arbejder videre. Lige nu er det Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, siger Mette Frederiksen.

SF er også med endnu. Det bekræfter Pia Olsen Dyhr på Twitter

14.30 afholdes de første realitetsforhandlinger – og det er det store borgerlige parti, Venstre, der er på besøg først, men det kommer til at tage tid.

– Det er et nybrud og derfor er forhandlingerne også anderledes end det vi er vant til i Danmark. En ting er grundlag – noget andet er samarbejdet i hverdagen, hvor man skal arbejde med en stærk regering, der er manøvredygtig og bygget på tillid. Det er min forventning, at der vil være forhandlinger i nogle uger endnu. Om det lykkes at danne en bred regering, det vides ikke, men vi gør et forsøg og jeg er optimistisk, sluttede Mette Frederiksen.

Statsministeren slog slutteligt fast, at en regering bygget på eventuelle røde stemmer fra Enhedslisten og Alternativet ikke er udelukket endnu, men at man arbejder på at danne en bred regering i de kommende uger.

Læs også