Den negative kampagne mod Twitters nye ejer, Elon Musk, fortsætter med stor energi i de amerikanske medier. Også i Danmark deltager flere medier ved at udgive artikler med alvorlige kildekritiske problemer.
På baggrund af en artikel i New York Times, der ejes af familien Sulzberger og milliardæren Carlos Slim Helu, har blandt andet DR og TV2 udgivet artikler, der på trods af direkte mulighed for at skaffe orientering, indeholder betydelig fejl i deres fremstilling. Det drejer sig om historien “Flere journalister er blevet udelukket fra Twitter” på DR, og “Twitter udelukker flere prominente journalister” på TV2. Begge artikler hævder at “det er uklart”, hvorfor Twitter har udelukket en række amerikanske journalisters Twitter profiler. Men den påstand er der ikke dækning for. Der står i den citerede artikel fra New York Times kun, at “det var uklart hvad suspenderingerne havde tilfælles”, altså ikke den påståede vinkel hos DR og TV2 om, at det var uklart, hvorfor de pågældende konti var blevet spærret.
Artiklen der anvendes som kildegrundlag har følgende formulering, på engelsk:
“It was unclear what the suspensions had in common”.
I selve artiklen uddybes det ligeledes, at det drejer som at Twitter i forvejen har suspenderet 25 konti, der sporede private jet fly, herunder Elon Musks. New York Times er bekendt med at Elon Musk for få dage siden meddelte, at hvis man sporede personers koordinater i realtime, ville det være en overtrædelse af Twitters regelsæt, fordi dette udgør en sikkerhedsrisiko for de pågældende mennesker. Avisen har dermed helt undladt at beskrive, hvad der er gået forud, og laver på den måde uhæderlig formidling. Elon Musk har en af verdens største Twitter profiler med mere end 121 million følgere, og det fremgår tydeligt af hans profil, hvad han begrunder suspenderingerne med. Alligevel har New York Times helt udeladt at bringe disse informationer, men angiver kun at han ikke er vendt tilbage på deres spørgsmål.
De danske journalister der citerer New York Times, har også adgang til Twitter. En kildekritisk grundregel er, at man undersøger alle tilgængelige kilder, før man kommer med en påstand. Hvis man udelader væsentlige informationer, der er frit tilgængelige, er det en alvorlig forseelse. Det tidligere hæderkronede medie, Washington Post, har også bragt historien, men her har man dog forholdt sig til, hvad Elon Musk har tweeted:
“Twitter did not directly respond to questions about the suspensions. But Musk suggested on Twitter, without evidence, that the journalists had revealed private information about his family, known as doxxing. “Criticizing me all day long is totally fine, but doxxing my real-time location and endangering my family is not,” he tweeted late Thursday”.
Washington Post er i 2013 blevet opkøbt af milliardæren Jeff Bezos, der også ejer Amazon. Amerikanske medier er generelt meget dårlige kilder, da de stort set alle ejes af milliardærer med særinteresser, samt at USA er meget fraktioneret i partipolitiske interesser. Det er derfor paradoksalt, at mange journalister argumenterer for at Elon Musks opkøb af Twitter er et problem, fordi han er en milliardær, samtidig med at de fleste store medier i USA, inklusiv Facebook og Google, ejers af andre store milliardærer.
De danske artikler på DR og TV2 er endnu mere problematiske end de kilder, som de forsøger at lave papegøje-journalistik ud fra, fordi de end ikke citerer den oprindelige artikel sandfærdigt. Danske medier og journalister har siden gammelmediernes store krise i midten af nullerne generelt været uhæderlige om deres interessekonflikt, når de skriver om de nye medier som Facebook, Twitter og Youtube. På trods af at disse gammelmedier har mistet store markedsandele, både på annoncemarkedet og i antal læsere, fremgår det sjældent at de skriver om konkurrenterne. Efter at Elon Musk har opkøbt Twitter, der af mange danske journalister blev betragtet som deres foretrukne “sociale medie”, har der været ført en generel kampagnejournalistik mod Musk. Papegøje-artiklerne fra de amerikanske medier kunne dog styrkes, derved at de danske journalister selv læste de Twitter-feeds, de beskriver, eller som et minimum angav et link til disse, så læseren kan kontrollere dem selv.
Hele historien om Elon Musks suspendering af de pågældende journalister, kan ses direkte her (denne artikel indeholder links til alle kilder, klik på disse for at læse ophavet):