Eleverme på den forberedende grunduddannelse kan nu få kompetencer og indblik i transportbranchen, når FGU Trekanten og Danske Fragtmænd åbner for nyt undervisningstilbud i Taulov. Det sker både for at uddanne eleverne til jobs, men også for at afhjælpe den store mangel på arbejdskraft.

Et samarbejde mellem Danske Fragtmænd, FGU Trekanten, Fredericia Kommune, 3F og EUC Lillebælt giver nu unge mulighed for at komme helt tæt på transportbranchen og prøve den af. En branche med gode jobmuligheder, og derfor et tilbud, der gavner alle parter.

– Vi har en historisk lav ledighed, og det mærker vi naturligvis også i transportbranchen, hvor det bliver sværere og sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor er projekter som dette en fantastisk mulighed, for os som arbejdsgiver, at vise de unge, hvad transportbranchen har at tilbyde dem. Jeg har set meget frem til at komme i gang,” fortæller medejer af Danske Fragtmænd Henrik Herum, Ø.S.G. A/S.

To af de i alt 14 elever, der har takket ja til tilbudet er den 20-årig Viktor Freund Lindgreen og den 22-årige Ditte Hansen, sammen med deres underviser Kim Elgaard Dahl og uddannelseschef Anja Klastrup får de kompetencer og viden i praksis, der kan omsættes direkte til arbejdet. Fire dage om ugen er hos fragtmændene, og en dag på skolebænken. Det matcher eleverne godt.

– Jeg ville gerne starte på noget andet. Efter afslutningen af på 9’ende var dette et tilbud til mig, siger Viktor Freund Lindgreen.

Både Viktor og Ditte Hansen blev præsenteret for tilbudet af deres UU-vejleder. Det førte til en samtale og et opfølgende møde med Fredericia Jobcenter, der fortalte om projektet. Ditte Hansen har prøvet kræfter med transportbranchen tidligere, da hun var i praktik hos PostNord, og hun er glad for denne mulighed.

– Som udgangspunkt vil jeg gerne være maler, men på vej dertil, skader det ikke at gå her, siger Ditte Hansen.

Eleverne er enige om, at de får en række gode kvalifikationer indenfor sikkerhed, certifikater og det helt støre trækplaster: kørekortet.

– Det er da fedt. Vi har allerede fået en god start, og blandt eleverne er der en god energi og en god kemi. Vi får mulighed for at prøve kræfter med en række opgaver, og det lærer vi meget ved. I næste uge skal vi snuse lidt lagerarbejde, når vi kommer i lagerpraktik. Det er spændende, siger de.

Deres underviser, Kim Elgaard Dahl, deler begejstringen.

– En arbejdsgruppe satte sig sammen og arbejdede med problemstillingen omkring arbejdskraft og det store hul i markedet, samt manglen på arbejdskraft. Det blev til denne løsning, som fungerer virkelig godt, siger Kim Elgaard Dahl.

– Det er fedt at være på en arbejdsplads, og det ikke bare er skole. Det er fedt at bruge krop og hænder, og arbejde i den virkelige verden. Det giver noget, siger Viktor og Ditte.

Der bliver brug for deres hænder. Hele 2000 arbejdspladser indenfor få år vil være ledige hos de mange vognmænd i Taulov, og arbejdet for at gøre noget ved det er i gang.

– Det er estimeret, at der kommer til at mangle 2000 arbejdspladser indenfor de næste få år. Vi er ikke i god tid i forhold til den problemstilling, men vi prøver at redde det lidt ved at undervise direkte på stedet, give eleverne en introduktion til branchen, og så håbe på, at flere vil vælge at arbejde her, siger Kim Elgaard Dahl

Eleverne møder ind hos Danske Fragtmænd mandag-torsdag, hvor de arbejder med konkrete opgaver, samtidig med, at de bliver undervist, og får kompetencer, der kan give dem job på sigt.