Makross blander amerikansk og nordisk jazztradition til noget swingende, melodisk og sjovt, skriver de selv. Endvidere skriver de ” Det er levende musik, som bedst opleves med nogle gode venner noget at drikke og måske larmer, når energien topper?

Makross er en jazzkvartet, der berører Jazzen ydreområder, de er dog ikke så yderliggående som sidste uges FUSK, der i anmelderens øjne kørte over for rødt. Der er mere sammenhæng og swing i Makross.

Hvordan deres lyd bedst beskrives er op til den enkelte lytter, men rytmisk var det spændende med god sammenspil bas og trommer imellem med ofte spændende trommespil. På blæser siden var der rigtige smukke toner og sammenspil, indtil de pludselig stak af i hver sin eksperimentelle retning med noget der ligner improvisation, hvor alle smider alt, hvad de har i hænderne, fordi elgejagten er gået ind, for igen at finde hinanden i en melodisk stemning og rytme. Meget spændende men nok for et mindre publikum en de, der kommer til de mere ”normale” bands, der indleder FredagsJam.

Makross er: Rasmus Nyvall – saxofon & klarinet, Jens Persson – saxofon, Andreas Henningsson – kontrabas, Kristoffer Rostedt – trommer,

Makross har for nylig udgivet sit fjerde CD “Soppatorsk” (Torskesuppe). Vi fik en forklaring på titlen, men den forstod denne anmelder ikke en meter af, da det var en indviklet forklaring på svensk der endte ud med de kun havde 5 CD’r til salg i dag da de vist ikke kunne finde resten? Og de forrige CD udgivelser var vist også bortkommet?

Deres legesyge med originale kompositioner understøttes af improvisation som de viste i deres deltagelse i Jam’n hvor genkendelige melodier fik en pæn overhaling uden at blive ødelagt, Makross er dygtige musiker, deres stil er dog begrænset til en mindre målgruppe i Jazzens yder kroge, men de swinger og klarinet og tenorsax i denne sammensætning passede godt sammen.

Makross har base i Malmø, de har fire albums på samvittigheden, de har flere forskellige kunstneriske samarbejder og turnéer i og uden for Sverige gennem de sidste 10 år på samvittigheden. De har turneret aktivt i Sverige, Danmark og Tyskland efter den forrige albumudgivelse “We are Swedish Jazz Group” (2017).

Selve Jammen var denne fredag i blæsernes tegn, Hans Esbjerg ved flyglet havde medbragt et par saxspillere, der sammen med medlemmer fra Makross og lidt øvrige Jammer afsluttede de dagens underholdning med at blæse anmelderne ud af lokalet før afslutningen, da messingsuppen skulle udskiftet med aftensmad før næste anmelderopgave samme aften startede.

Poul Rand, Musikanmelder Fredericia Avisen.