Fredericia en mindre by, men en stor musikby. I Fredericia har vi besøg af mange gode og solide kunstnere, også inden for musikbranchen. Denne anmelder har set og hørt mange på det sidste, samt mødt mange, der skal derfor meget til at få mig til at løfte øjenbrynene en ekstra gang, det blev de i aftes.

Søs Fenger debuterede i 1980 med bandet Sweet Intentions, resten er historie. Søs har gennem fire årtier placeret sig bredt i det musikalske landskab, og hun markerer sig ubesværet som en af Danmarks dygtigste vokalister, dette blev eftertrykkeligt understreget tirsdag 6. december 2022 ved Julekoncerten i Sct. Michaelis Kirke.

Kirken var fyldt, da Søs Fenger sang rummet op. Foto: AVISEN

Hvad gjorde hende bedre end de andre? Et roligt kontrolleret væsen, en sublim stemmeføring uden effekter eller andet dikkedarer, som en der kan synge ikke har behov for, en klokkeren stemme, der ramte plet uanset, hvilket nummer hun sang, trods flere stilarter, en kommunikation med publikum, der virkede beroligende og gav hende god feed back. 

En stor kunstner.

Søs Fenger blandede egne sange, jule- og fællesang med engelske Christmas Carols, som hun fremførte med sit lille semiakustiske band, der sammen med en fantastisk belysning i kirken virkelig skabte en intim stemning. 

De seneste 10 år har Søs Fenger og hendes lille akustiske band spillet landet tyndt og fyldt både fine koncertsale og skabt intim stemning i kirkerum og forsamlingshuse, så det er ikke nyt for hende. Hun har læst sit nye publikum, der virkelig var aldersmæssigt bredt denne aften, de sang med både med og uden opfordring på mange af de spillede numre. Det var en festaften med det hele, god stemning, god lyd og lys, samt gode kirketjenere og hjælpere til at placere de besøgende i den fyldte kirke. 

Semiakkustisk opstilling.

Ud over den fantastiske vokal fra Søs, skal der nævnes af de gode musikanter, hun medbragte, også var gode vokalister, der blev spillet på tangenter, gulvbas, cello, ukulele samt en til formålet skamferet xylofon, som Søs flot fremviste, da de resonansrør hun ikke skulle bruge var afmonteret, så hun nemmere kunne finde ud af det, en ærlig musiker.

Søs Fengers karriere har budt på lidt af hvert med alt fra jazzvokalmusik til pop- og julesange, hvilket vi alle nød godt af denne aften. Hun har skrevet sig ind i den danske musikhistorie med kæmpe hits såsom ”Holder øje med dig”, ”Du er” og ”Den jeg elsker, elsker jeg” med flere. Hvordan kan sådan et talent stå i en fredericiansk Kirke og være så beskeden og naturlig? Uanset, hvorfor så har Søs kunne beholde sin status som topsangerinde / vokalist og det er med god grund, for hun synger stadig super godt og er samtidig en skøn person.

Der var god stemning og et medlemlevende publikum til hele koncerten. Foto: AVISEN

Søs snakkede en del mellem numrene og fortalte om sit arbejde i diverse støtte organisationer, herunder Natteravnene som hun var med til at starte.

Søs er nu plus 60 år, men fortsat musikproducer, dj og filmkomponist, turnerende kunstner og meget mere. En dejlig aften med julestemning, men også et stort snert af en sovende Jazz Lounge stemning, hvor man med lukkede øjne kun føle sig hensat til en cafe under varmere himmelstrøg.

Kære Søs bliv ved og kom gerne retur til Fredericia.

Poul Rand Musikanmelder Fredericia AVISEN.