Susanne Eilersen var selv sundhedsudvalgsformand i Fredericia Kommune, da hun blev bekendt med, at lægerne havde sløjfet lægevagten i byen. Nu bærer hun sagen ind på Christiansborg, hvor ministeren, der ønsker nærhed i sundhedsvæsnet må svare på den konkrete problemstilling i Region Syddanmark.
Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti og viceborgmester Susanne Eilersen finder det helt galt, at man ikke har en lægevagt i Fredericia og Middelfart længere. Lægevagten skulle retur, corona er ikke længere en samfundskritisk sygdom, slår hun fast.

– Jeg synes ikke, at det er i orden, at en hel by på 52.000 borgere skal have længere til lægevagten. For nogle år siden fik vi nedlagt vores skadestue, i stedet fik vi dette alternativ, så at sige, hvor vi kunne gå til læge i lægens åbningstid, og ellers havde vi så en lægevagt i Fredericia, der skulle servicere borgerne, siger Susanne Eilersen og tilføjer:
– Nu her tager man næste hug, hvor PLO ønsker, at ordningen indskrænkes endnu mere, ved at sige, at vi ikke længere skal have en lægevagt mere end syv steder i et stort geografisk område. Det holder ikke. Det betyder, at borgerne efter klokken 16 i hverdagene og i alle weekender, skal transportere sig selv og deres pårørende syge til Kolding. Det kan sagtens lade sig gøre for mig og mange andre, der har ressourcerne og et transportmiddel som eksempelvis en bil, men der er mennesker, som ikke har bil, eller enlige forældre med flere børn og så videre, hvor den ene er blevet syg. Er det så meningen, at de skal til at slæbe alle børn med om aftenen i tog, bus eller hvad man havde tænkt sig? Fredericia by er så stor en by, at man må have en lægevagt her.
På et pressemøde om nærhospitaler og den nære sundhed i Danmark, der blev afholdt på Riget i København tidligere i 2022, var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) slet ikke klar over, at man ikke havde en lægevagt i byer som Fredericia og Middelfart længere. Det undrer Eilersen.
– Som jeg så pressemødet var ministeren slet ikke klar over problemerne med lægevagten i Region Syddanmark, derfor har jeg også stillet nogle spørgsmål til ham, der forhåbentlig kan give svar på, hvad han mener borgerne skal gøre i forhold til lægevagten i byer som Fredericia, men også i yderområderne. Jeg kan ikke rigtig forstå det, for jeg synes jo, at regeringen har slået sig op på, at man skulle have nærhed i sundhedssystemet dertil, at man skal have samling mellem land og by, hvor det her jo tværtimod ikke er samling mellem land og by, når der kun er tale om de store byer, der er jo ikke mange familier, der bosætter sig ude i vores mindre landsbyer, Fredericia er jo ikke engang en mindre landsby, det er jo en stor by med rigtig mange mennesker. For mig at se, bruger man salamimetoden. Essentielle funktioner bliver mere og mere centraliseret, og til sidst vil der kun være sundhedstilbud få steder i landet. Vi betaler skat alle sammen, og vi betaler den samme skatteprocent, så selvfølgelig skal vi have nogle ordentlige sundhedstilbud til både vores børn, midaldrende og ældre, hvis man kommer til skade eller bliver syg, siger hun og derfor vil hun også stille spørgsmål til ministeren.
– Jeg vil stille ham nogle spørgsmål, men jeg har forstået, at ministeren og hans folk ikke var klar over, at PLO af sig selv havde lukket lægevagten under coronaen, men corona er jo for længst overstået som en samfundskritisksygdom. De burde have været åbnet igen, siger folketingspolitikeren.
§20 spørgsmål er sendt til Sundhedsministeren i dag
Susanne Eilersen har i dag sendt nedenstående spørgsmål til ministeren:
- Hvad mener ministeren om, at Praktiserende Lægers Organisation vil lukke 14 af de 21 lægevagter i Region Syddanmark og herunder seks af otte lægevagtsadresser på Fyn alene?
- Mener ministeren, at det er rimeligt at borgere i nogen kommuner i Region Syddanmark, hvis de mange lægevagter lukker, vil have over tre kvarter til nærmeste vagtlæge? I benægtende fald, agter ministeren så at gå ind i sagen?
- Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med overenskomsten, at praktiserende læger ikke ønsker at varetage nattevagter i lægevagten i Region Syddanmark?
Susanne Eilersen forventer, at der indgås en ny og god aftale, hvor man ikke lukker 14 lokationer ud 21. Det er uholdbart, siger hun.
– Jeg synes, at man skal komme ud af busken og fortælle, hvad problemet er, og hvordan det kan være så stort nu, hvor coronakrisen er slut, fordi så må der laves en anden ordning. Man skal stadig huske, at hvis lægerne ikke ønsker at være en del af lægevagtsordningen, men har fået tillæg for at skulle indtræde i den, så skal den økonomi pilles væk igen. Jeg håber derfor også, at man så kan se det på honoreringen, hvis lægerne selv fralægger sig nogle af de opgaver, slutter Eilersen.
Læs også