Udover at være kompetente performer og musikere er L.I.G.A. simpelthen bare dejlige mennesker. Mødet med L.I.G.A.’s to hovedkræfter efter koncerten var som at komme til en familie man ikke havde mødt i et stykke tid.

Duoen på fire M/K på scenen og to bagved som henholdsvis road manager og lydmand gjorde intimkoncerten i Tøjhuset fredag den 15. september usædvanlig hyggelig.

Nicky Russell og Ihan Haydar med deres to yderst kompetente med musikanter, alle siddende helt fremme ved scenekanten med et beskedent, men virkningsfulgt set-up med store paraplyer der sikrede rette fordeling af belysningen.

Roses skal især den medbragte lydmand (Steffen), der kom med L.I.G.A. i 2014 og faktisk er han tredje 3 mand i L.I.G.A., han sikrede der konstant var en perfekt lyd og effekter der bare passede med rum og ekko mv. på rette tidspunkt. Nok en af de bedste lydoplevelser i Tøjhuset til dato, selvom der er mange at vælge i mellem.

L.I.G.A. indledte med at sige, at de vil sidde ned, ikke give den gas stående som de plejer, denne anmelder siger tak for det, dette gav ved bordene i Tøjhuset intim stemning og nærkontakt med de fire på scenen.

Nicky Russells eksplosive vokal stod klokke rent i lydbillede, han er bare en fænomenal vokalist, dette sammen med hans små fortællinger med dybde i, hvor både key og guitar lagde meget blød underlægningsmusik, til gjorde ham denne aften til en perfekt performer til denne form for intimkoncert.

Om Ihan Haydars er blandt de bedste trommeslagere ved jeg ikke, men hun er habil og ikke uden evner, yderlig så har hun et hemmeligt våben, hendes udadvendte smilende væsen der vil gøre enhver svigermor glad. Når Ihan Haydars entrer rummet, lokalet, scenen eller andet er festen allerede begyndt. Hendes vindende væsen og udstråling på scenen viser, at hun virkelig kan lide at være i nuet og på scenen. På scenen giver hun den fuld turbo og sparer ikke sig selv. Det kan godt være, at hun er kendt for sin musikalske performance ved grand prix finalen i Baku, men hendes ærlige charmerende og energiske væsen i denne hovedsagelige mandeverden, gør hende til en sikker vinder.

Ihan Haydars Roland trommesæt med triggere monteret inden i var veltunet og hun forstod virkelig at udnytte de forskellige lyde, de elektroniske bækner var også velafstemt. Skal denne anmelder kaste lidt grus i maskineriet vil det være på, at stortrommen burde have haft lidt mere lyd, i flere passager var der ikke bas med og her var det stortrommen, der styrede slaget, når stortrommen sammenspillede med bassen var den ofte til den svage side.

Jeg kalder L.I.G.A.’s musik for pop, men misforstå ikke, det er kompliceret musik, som anmelder og musikerkender jeg skalaer og akkorder mv. og netop på spørgsmålet om de mange akkorder, der både var en kombination af Jazz, 6-7 og 9 akkorder svarede Nicky Russell i det efterfølgende interview, at når han laver musik har han en dygtig multikunstner (læs nørd) der laver musik til hans tekster, denne person er multiinstrumentalist og med hans nørdede tilgang til tingen udfordrer han også Nicky til, at vise sit bedste, så på denne måde er de et solidt musikalsk makkerpar.

Da det nuværende band til 2022 turneen sammensattes, prøvede de om de kunne lave det lidt om så sværhedsgraden blev mindre i visse passager. Nicky Russell forlangte det spillet som i originalerne, derfor blev det til en forberedelse i arbejdstøjet, med sange der strækker sig fra ballader til hvid soul, er det en opgave.

L.I.G.A. udkommer til jul med et nyt album, pt. er der otte sange, som Nicky betegner som mere organiske, levende og festlige, men også som en opsang og kommentar til samfundet.

Dennis’ guitar har været med ni år men betegnes ikke som fast, men mere som de ”bare” er soldaterkammerater der kender hinanden, L.I.G.A. er også er festorkester men på denne koncertturne vil de vise hvad de også kan, derfor denne intime måde med god publikumskontakt og plads til at alle i bandet kan vise deres kunst, der er masser af solo, hvor Nicky lader de andre komme frem, imedens han tilbagelænet nyder det han hører.

Præmissen for key er bas med venstre hånd som Ray Manzarek fra the Doors mestrede så flot. Lasse på key nævnte også det var udfordrende i starten, da den rytmiske figur og koordineringen skulle tilpasses, men han elsker nye udfordringer.

Børn er fedt, siger Nicky. En kammerat gennem hele livet, hvor alle detaljer om ham var løgn, gjorde han har også oplevet skuffelser, Nicky vil derfor skrive om kærlighed på en anden måde, hvilket kan komme til at præge teksterne, uanset hvad Nicky kommer frem til er denne anmelder overbevist om, at det bliver godt og med følelser der mærkes og forstås.

Bandet synger gerne unison, på denne måde kommer ordene kommer ud, modsat have det været flerstemmigt eller lignende vil folk mere lytte til dette og ikke ordene.

Nicky og Ihan har musikalsk været sammen i 11 år men kun i ti år som L.I.G.A., hvilket er 1/3 del af Nickys liv. På spørgsmålet om publikum, det samme uanset destination, trods bandet er født på Sjælland var det, det jyske, der bragte dem frem, siger Nicky.

L.I.G.A. mærkede det fredericianske publikums nærvær, de var også helt høje da de gik fra scenen. Den stående applaus var velfortjent.