Kunstværk ved Nordatlantens Brygge – gave til Hendes Majestæt Dronningen

I anledning af H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum præsenteres skitsen til regeringen og Folketingets gave – et kunstværk ved Nordatlantens Brygge af tre kunstnere fra henholdsvis Færøerne, Grønland og Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen siger:

– Under pandemien blev H.M. Dronningens runde fødselsdag aflyst. Dronningen havde en klar besked til danskerne. Send ikke blomster til mig. Send dem til de ældre, som sidder alene.

– Sådan kender vi vores dronning. For medfølelse. For hjertevarme. For vid.

– Jeg er rigtig glad for, at skitsen til regeringens og Folketingets gave til H.M. Dronningen kan præsenteres i forbindelse med fejringen af Majestætens 50-års jubilæum.

– Gaven symboliserer på smuk vis de tætte bånd i rigsfællesskabet og Færøernes og Grønlands særlige plads i Majestætens hjerte.

– Jeg håber, at mange mennesker i årene frem vil lægge vejen forbi og finde glæde ved kunstværket.

– På vegne af regeringen vil jeg ønske H.M. Dronningen et stort og hjerteligt tillykke med jubilæet.

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen siger:

– Det lå lige for, at regeringens og Folketingets gave til H.M. Dronningen skulle være et kunstværk, der symboliserer båndene mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

– Dronningen er kendt for sin levende interesse for liv og hverdag i hele rigsfællesskabet. Ingen er i tvivl om hendes stærke engagement og lyst til at udfylde rollen som monark for befolkningerne i de tre lande.

– Danmark var desværre ramt af corona i januar i år, da det var 50 år siden, Dronningen besteg tronen. Jeg er glad for, at hele Danmark nu tager revanche og giver Dronningen den hyldest og anerkendelse, som hun fortjener.

– På Folketingets vegne ønsker jeg Danmarks Dronning hjerteligt tillykke med de 50 år som regent.

Om kunstværket

Kunstværket placeres på pladsen ved Nordatlantens Brygge i København. Det udføres af tre kunstnere fra hver sin del af rigsfællesskabet.

De tre kunstnere Hansina Iversen fra Færøerne, Jessie Kleemann fra Grønland og Gudrun Hasle fra Danmark har valgt at tage udgangspunkt i, at vores tre lande har mange forskelligheder, men vandet binder os sammen. Vandet symboliseres i en grøn betonbelægning på pladsen, hvor kunstnerne hver tilføjer nogle særlige elementer, som findes de tre steder.

Kunstværkets placering og visuelle udtryk og kunstnernes ideer om værket fremgår af en skitse udarbejdet af de tre kunstnere, som giver et indtryk af, hvordan værket kommer til at fremstå, og hvordan forskellige visuelle elementer til sammen vil symbolisere rigsfællesskabet.

Idéskitsen offentliggøres med forbehold for ændrede leverancer af byggematerialer mv., der kan få betydning for værkets endelige skala og udformning samt for tidsplanen for realiseringen.