Repræsentanter fra Dansk Metal Ungdom besøgte onsdag den 14. september EUC Lillebælt, hvor de ville sprede budskabet om “lærlingeoprøret.” En af dem var Kristoffer Manegway, der går på Syddansk Erhvervsskole.
Kristoffer har i dag besøgt EUC Lillebælt, og fået et indblik på deres erhvervsskole. Han er meget positivt overrasket over deres udvikling, hvor han også har fået et indblik på, hvordan en erhvervsskole ser ud i forhold andre skoler. Han går selv på en anden skole, som han først synes var en del federe og bedre, men så fandt han ud af, at der var federe muligheder ved EUC Lillebælt, dog er det kun hovedforløbet som er på EUC Lillebælt.
Kristoffer fortæller, at EUC Lillebælt er bedre end hans egen skole, da der er langt flere maskiner, og at man kan uddanne sig som smed. Kristoffer kommer også ind på skolehjemmet, hvor han nævner, at værelserne er pænere på Euc, hvilket han er en smule misundelig over. Derudover nævner ham, at man på EUC kan sove enkeltvis, hvilket Kristoffer finder meget smart, da det ikke er en mulighed på hans skole. I bund og grund er Kristoffers forventninger til EEUC overgået på kæmpe plan. Eleverne ser også ud til at nyde at gå her, og det er helt perfekt. De går op i de unge, og at det ikke kun er skolen, men også fritiden der er vigtig hos EUC Lillebælt.
Kristoffer besøgte EUC af en årsag, hvilket er at sprede budskabet om lærlingeopgøret, der er et borgerforslag, som skal være med til at gøre det attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Med på besøget var blandt andet Julius Philipson og Carl Emil Lind, der talte sammen om de dårlige forhold på deres skole. De talte om, at de skulle medbringe deres eget værktøj, da skolen ikke havde interesse for at købe noget nyt, der faktisk virkede. Hermed startede borgerforslaget, også kendt som lærlingeopgøret. Lærlingeopgørets primære hovedsag er hæve udgifterne til erhvervsuddannelserne med 1% af Danmarks promille. Dette vil sige at der skal investeres yderligere 1%, for at få råd til kompetencer til lærerne, nye maskiner og nyt værktøj. Det skal være med til at gøre det attraktivt at tage en erhvervsuddannelse, da de ikke har et særlig godt ry på flere parametre.
– Det handler også om, at man bliver set ned på, da folk ser det som værende en andenrangs uddannelse, hvilket det jo ikke er, fortæller Kristoffer Manegway
Fakta:
Lærlingeoprøret er et fælles initiativ og opråb fra lærlinge, elever og ny udlærte personer som på tværs af uddannelser skoler og fag i hele landet. Læs mere om borgerforslaget her.