Danske havne er i dag begrænset af havneloven fra 1999, når det kommer til at producere energi og aktuelt i Fredericia, hvor et PtX-projekt kan skabe op mod 19.000 arbejdspladser. Derfor trænger loven til en revision. Det mener Det Konservative Folkeparti, der mandag gæstede havneselskabets ADPs hovedkontor i Port House, Fredericia.

Havnedirektør Rune D. Rasmussen præsenterede folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Niels Flemming Hansen, folketingskandidat og byrådsmedlem, Kirsten Hassing Nielsen og formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen for det storskala PtX-projekt, som blev præsenteret i august.

Læs også: Fredericia bidrager massivt til nationale klimamål

– Jeg synes, at det er fantastisk, hvad man kan skabe her endda uden støtte. Jeg synes, at det er meget interessant, hvordan sammenspillet mellem Crossbridge Energy, Ørsted og Fredericia Havn i midten, er helt unikt. Jeg ved, at mange aktører spiller med her, og det betyder noget. Jeg tror rigtig meget på, at den grønne omstilling i Syddanmark er meget vigtig for landet, også fordi vi bor så tæt på Tyskland, som vi gør, så vil det være naturligt at være et hop for den grønne omstilling i en større radius, siger Niels Flemming Hansen (C) og uddyber:

– Der, hvor jeg tror vi politikere, skal ind og have fat på den anden side, det er der med at sætte havene fri, så man har muligheden for at producere det, man gerne vil på de danske havne.

Fv. Rune D. Rasmussen, CEO ADP A/S, Kirsten Hassing Nielsen, Folketingskandidat og fredericianske byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti og endelig Niels Flemming Hansen, folketingsmedlem og transportordfører for Det Konservative Folkeparti. Foto: AVISEN

Beregninger viser, at går alt op i en højere enhed, så kaster projektet 19.000 arbejdspladser af sig. Det vil for alvor sende Region Syddanmark i front på flere områder.

– Potentialet for det her er enormt, der er lavet nogle beregninger, hvor man taler om 19.000 arbejdspladser i området, og så kan man jo så sidde, og kigge på sådan nogle beregninger, og spørge; er det realistisk – er det ikke realistisk, og det er jo, hvis det hele det lykkedes, men der er i hvert fald potentiale på 10.000 arbejdspladser lige herude, og det skal vi i hvert fald sørge for at udnytte på bedst mulig vis, så Danmark kan blive ved med at have den førerposition, vi jo allerede har på det her område, siger Niels Flemming Hansen.

Han ønsker samtidig mindre bureaukrati på området, så havnene kan forløse det store potentiale.

– Som sagt tror jeg på en eller anden måde, at det skal handle om at få sat havnene fri, så at de kan producere, og gøre de ting, de vil indenfor deres rammer, og så tror jeg måske nok, at den her simplificering af embedsværket, som vi jo har talt om længe, lige nøjagtig her kommer udtryk, fordi du har den grønne omstilling, som er en svær en at have med at gøre, hvilket den også kan være i embedsværket, så når jeg kigger på en case, som den jeg lige er blevet præsenteret for her i Fredericia, så virker det til, at tingene sagtens kan lade sig gøre af sig selv, og måske skulle man prøve at gøre bureaukratiet noget mindre, og så prøve at se om vi ikke kan få havnene, til at levere på bedst mulig vis, slutter Niels Flemming Hansen.

Den fredericianske folketingskandidat og byrådsmedlem, Kirsten Hassing Nielsen fik også et godt indtryk af projektet efter besøg hos ADP mandag morgen. Hun er samtidig juridisk og ser de forhindringer, der er på vejen, som forhindringer der må løses hurtigt.

– Det gør et kæmpe indtryk. Det er enormt positivt at se, hvilken drivkraft, der er i Fredericia på det her område. Der er rigtig meget innovation, og der er nogle store ambitioner for den grønne omstilling. Samtidig, der synes jeg også, at der er nogle ambitioner for beskæftigelse, for der er jo ingen tvivl om at den grønne omstilling den forudsætter, at vi har noget arbejdskraft, men vi kan også skabe en masse arbejdspladser på det her. Derfor synes jeg på alle måder, at det har været en meget givtig samtale her, og jeg er blevet enormt inspireret af, hvor meget der foregår, siger Kirsten Hassing Nielsen og tilføjer:

– Der er ingen tvivl om, at vi har noget lovgivning, som vi er nødt til at gå ind at kigge på, fordi der er noget i havneloven for eksempel, som kan give nogle udfordringer, og det er helt essentielt, at vi får kigget på sådan noget. Så skal vi også ind, og kigge på det her med ressourcerne, det her med at skaffe ressourcer og kompetencer nok til det her område, hvis ikke vi gør det, så når vi simpelthen ikke de mål, som er sat for den grønne omstilling. Det er i hvert fald to ting, som jeg tager med herfra, at det er vi nødt til at kigge på.

Hun er imponeret over, hvor mange virksomheder og brancher, der er involveret i PtX-projektet. Det viser mulighederne, slår hun fast, både for den grønne omstilling, men også for beskæftigelsen.

– Det er jo mange brancher, der er involveret i projektet, og det at man kan etablere et stærkt samarbejde også på tværs af kommunerne omkring den grønne omstilling er enormt positivt, og det er jo noget, vi skal have fokus på politisk, hvordan vi så kan indgå i de her samarbejder, også fremadrettede, og supplere hinanden også, for alle har nogle styrker og svagheder, men hvordan kan vi faktisk samarbejde omkring den grønne omstilling, fortæller Kirsten Hassing Nielsen og slutter:

– Arbejdspladserne vil jo betyde enormt meget for området, trekantområdet, men også for Syddanmark, at vi kan etablere så mange arbejdspladser inde for det her nicheområde, som det jo i virkeligheden også er, det er jo mange forskellige brancher, men det ville jo selvfølgelig betyde noget for uddannelsesområdet, så er det jo også her et område, hvor man skal ind at kigge på mulighederne, når man snakker om at skulle skaffe arbejdskraften, så er nogle uddannelsesinstutioner, som vi skal gå efter at få etableret.