Jeg er bekymret for vores børn og unge samt vores fælles fritids- og skolesystem, for hvad er det for børn og unge der kommer ud af det her system? Vores velfærdssamfund er under afvikling og det er den primære årsag til den store mistrivsel blandt vores børn og unge.

Finansieringen af folkeskolereformen betød, at der blev flyttet 1 mia. kr. fra SFO-fritids- og ungdomsklubberne. Dette fordi skoletiden skulle udvides og lærerne undervise mere. Nu er folkeskolereformen brudt sammen og skoletiden forkortes igen, men de økonomiske ressourcer følger ikke med tilbage.

Jeg har sagt det mange gange før og jeg siger det gerne igen. Fritids- og ungdomsklubberne er et af vores største socialpolitiske succeser, da de virker som forebyggende foranstaltninger i forhold til mistrivsel, ensomhed, misbrug, kriminalitet, radikalisering m.m. Der er ingen tvivl om, at gode fritids- og ungdomsklubber skaber små daglige mirakler, det ved klubpædagogerne, og det bakkes også op af dansk såvel som international forskning.

Embedsværket i Fredericia er blevet bedt om spareforslag for 67 mio. kr. i 2023 stigende til 97 mio. kr. i 2026. Sparekataloget er et katalog over mulige besparelser. En bruttoliste. Byrådsmedlemmernes opgave er nu, at finde ud af, hvor og hvor meget der skal spares. Sparekataloget bære præg af et blodbad, hvor vores børn og unge endnu en gang bliver taget som gidsler. Sparekataloget forslår blandt andet:

Lavere normeringer per barn i dagtilbud- altså flere børn per voksen.

Sammenlægning af rusmiddeltiltag for unge.

Fjernelse af SFO- tilbud for 4-6 klasse og aftenklub.

Tilbagerul af tiltag til løft af mellemtrinnet i folkeskolerne.

Hvis besparelserne bliver en realitet, så vil det have negativ påvirkning på rigtigt mange børnefamilier i Fredericia. Min opfordring er således til alle børnefamilierne. Brug jeres demokratiske ret, skriv høringssvar, mobilisere jer og fyld Rådhuspladsen med jeres børn og unge og kæmp. Vis vores folkevalgte, at vores folkeskoler og fritidstilbud ikke tåler flere besparelser. Vis dem at nok er nok. Det nytter intet at have fokus på bosætning, så længe at vores daginstitutioner, skoler, fritidstilbud er i frit fald.

Med venlig hilsen

Sune Nørgaard Jakobsen