Hvis du vil glædes denne tid,
gå på teateret  – kom hid!
Så ved du julen kommer.
For her er kvaliteten stor,
de synger som et englekor
med bas, klaver og trommer.

Premieren fredag den 2. december på Fredericia Teater beviste endnu engang, hvilke professionelle og hamrende dygtige sangere og musikere, som Fredericia Musicalteater kan præsentere.  

Thomas Jensen, Mads Æbeløe Nielsen, Katrine Skovbo og Maria Skuladottir leverede frydefuld englesang og morsom glad julehalløj.

De blev akkompagneret af Thomas Møller på klaver, der bl.a. dryssede lydlige snefnug på de høje tangenter, Søren Østergaards bas sørgede for varmen i den stemningsfulde julestue, og Frederik Larsen på trommer rørte i grødgryderne.  

Peters jul

Korte oplæsninger fra legendariske Peters Jul (fra 1870), indbegrebet af jul for både unge og gamle, blev brugt til at kæde de mange julenumre på hovedsageligt dansk og engelsk sammen. Et virkeligt veltilrettet og gennemtænkt program, som i næstsidste nummer viste, at julen netop er for alle aldre. Fra En rose så jeg skyde (1582) til Tinka (2017/2022).

Salmernes kvalitet

Jeg var overrasket over, hvilke sange der gjorde størst indtryk på mig. Det var rent faktisk de gamle danske salmer. 

Overrasket, fordi dem kunne jeg jo nærmest udenad som fællessang fra skolen, kirken og julen i familien. Jeg tænkte umiddelbart, at det bliver vel lidt for velkendt og halvkedeligt. Men her udførtes de som solosang, hvor jeg skulle lytte.

Julen har bragt velsignet bud, tror jeg aldrig, jeg har hørt sunget så smukt af nogen. Katrine, du gav mig tårer i øjnene!

Som dig Maria, da du sang Barn Jesus som i en krybbe lå på en helt for mig ukendt melodi. Meget spændende melodi og emotionelt arrangeret. I to seje kvinder stod skarpt. Gribende eftertænksomt.

I gav os følelsen af lykke, som man ved ikke er en konstant, men kommer momentvis. En forsmag på saligheden.

Drengene gav os også skønsang: Mads med Dejlig er jorden, og Thomas med den svære Ave Maria. Thomas, som også indimellem gav os beviser på sit habile guitarspil, udstrålede, at han lystede det mere rytmiske repertoire.

Desuden påtog de to herrer sig flere gange de mere fjollede drengede roller med skøre vittigheder og bemærkninger. Mon Mads stadig sover i Lille Pers seng?

Når alle fire var på, blev jeg som sædvanlig henrykt over den sublime flerstemmige sang, ofte i spændende musikalske arrangementer krydret med mere vovede akkorder. 

Juletræet med sin pynt

Jeg har simpelthen altid elsket denne sang. Husker den fra De små synger med en skøn melodi – og med en tegning af juletræet. Den passer perfekt med det gamle univers i Peters jul. Teksten og melodien giver, mens man sidder kort stille ned med duften fra den kommende julemad og ser på det pyntede træ og er fyldt med forventningens glæde, netop definitionen på julestemning.

Denne premiereaften på teatret blev de første vers sunget lækkert jazzet i det gamle tempo. Men hvad?! Og her kommer så min eneste anke til musikken denne ellers så gennemmusikalske aften. Pludselig skulle min melodi og stemning absolut kvæstes af up-tempo. Sjov og ballade. Som man måske gør til slut i juletræsdansen. Men der står altså i teksten: ”Juletræet med sin pynt venter på, vi får begyndt”!!!

Rør blot ikke ved min gamle jul!

Men det var måske for at bygge os op til næste nummer.

Verdens største julehit

Som det sidste nummer inden pausen skulle vi jo høre verdens populæreste julenummer: Mariah Careys All I Want For Christmas Is You. Stille og roligt til at begynde med, for sådan ér den. Så forsøgte Thomas Jensen heroisk, at slå Mariahs vokale rekord med at spænde over 5 (fem – vildt!) oktaver, trods denne her sang dog kun spænder lidt over 3. Nå, han blev heldigvis stoppet af de andre i forsøget. Men så up-tempo. Her er/vardet på sin plads! En popsang fra 1994, men lyder alligevel som noget fra 50-60’erne. Den var ikke så ekstrem populær, da den udkom, men voksede sjovt nok konstant derefter.

Passende klimaks op til en pause.

Finalen

Når jeg ser et stjerneskud var aftenens sidste nummer. Pudsigt nok samme dag, som DR kundgjorde, at det snart er slut med Disneysjov, og denne jul bliver nok den sidste, hvor Jesper Fårekylling synger netop Når jeg ser et stjerneskud på DR i Disneys Juleshow.

Glædelig jul

Med ophøjet julestemning kunne et begejstret publikum rejse sig fra de julerøde sæder i forvisningen om, at alle nok skal få en glædelig jul.

Herfra kan kun opfordres til, at alle I andre derude, hvis I ønsker at komme i rigtigt julehumør, besøger Fredericia Teater, hvor der synges og spilles frem til den 18. december. Glædelig jul.

PS – Ligegyldig viden

Undskyld, men jeg kan ikke la’ vær’ med at spille Kloge Åge – har muligvis grød i hovedet! Kære Maria. I Risengrødssangen sang du Puk, mens alle vi andre fra sangbladet sang Pil. Hvorfor? Jo. I Nissebanden og 1984 var Kirsten Lehfeldt skovnissen Pil, og i Nissebanden i Grønland 1989 var Ann Hjort ungnissen Puk. Lehfeldt var dengang booket til anden side og kunne derfor ikke være med igen. Så man måtte jo ændre i teksten. Derfor kan man finde begge tekster med denne lille forskel.

Du/I ønskes God risengrød!