Der er mange gode tanker i de ideer, som Venstres byrådsmedlemmer Louis Lindholm og Pernelle Jensen i Fredericia Kommune er kommet med. Forhenværende byrådsmedlem Inger Nielsen, ønsker dog, at man går endnu længere, da det er økonomisk sund fornuft, samtidig gavner det borgerne, der kan få det meste hjælp lokalt. 

Inger Nielsen. Arkivfoto: AVISEN

– Først og fremmest vil jeg sige, at det er gode ideer, de er kommet med, og det glæder mig, at Pernelle Jensen også vil tage det op i regionen, ligesom udvalget naturligvis skal på banen nu, som Pernelle og Louis ønsker, men jeg synes, at Fredericia skal gå længere end det. En skadeklinik er godt, men hvis man alligevel bliver henvist til en skadestue, så hjælper det ikke. Skal vi have noget igen i Fredericia, så skal det være en skadestue. Det har aldrig givet mening, at man lukkede skadestuen i det område med den største industri, siger Inger Nielsen.

Konkret ser Inger Nielsen flere muligheder i Fredericia

– Fredericia har en del overvægtige børn, unge, misbrugere og svage ældre. For at starte med de sidste, så skal de ældre eksempelvis kunne blive i Fredericia, hvis de skal indlægges med almindelige komplikationer, der ikke kræver eksperter. Det vil være bedre for dem, end de skal køres væk fra Fredericia. I dag betaler vi 16.000 kroner for en seng, men hvorfor kan de ikke være her. Vi skal have et socialt sundhedshus, der kan dække det her – det sociale aspekt ligger i, at man ser det at være til stede nært og kunne hjælpe nært, med de mange positive aspekter, herved hjælper mennesker, der har brug for hjælp. Det er socialt og det er at tage ansvar, mener Nielsen, der også erkender, at et andet emne; psykiatrien trænger til et stort løfte: 

– Der er ingen tvivl om, at Venstre har fuldstændig ret her. Der er så mange problemstillinger, som vi kunne komme i forkøbet ved at være klar til at hjælpe folk med de medarbejdere, der har kompetencerne. Men man sover i timen på området, særligt fordi det er komplekst, men når vi som politikere ser problemstillingen tage til hele tiden, så skal vi sætte ind, før det går galt, og før de mennesker bliver endnu mere syge, længere er den ikke. Det er faktisk simpelt, og i øvrigt billigere i længden. 

Inger Nielsen har læst regeringens udspil om nærhospitaler og fulgt debatten, der fulgte efter, men det er ikke nok med et 8-16-sundhedshus i Fredericia. Der er opgaver, der sagtens kan placeres i Fredericia, mener hun.

– Ser man på misbrugsområdet skal vi være klar, når folk vil ud af misbruget, og det kan også placeres på sundhedshuset. Generelt skal vi være klar til at løfte det sociale ansvar, der ligger her, siger Nielsen, der også gerne ser, at overvægtige børn og unge i Fredericia får hjælp hurtigere.

– Det er mig en gåde, hvorfor Holbækmodellen (På Holbæk Sygehus har man fundet en effektiv behandling, der hjælper overvægtige børn med at tabe sig og holde vægten, red.) ikke er implementeret i Fredericia i den grad, den burde. Vi ved, at den virker, men jeg forstår ikke, at der ikke sker noget. Der kunne man også starte. 

I sidste valgperiode havde Fredericia Kommune et sundhedsudvalg, der var dedikeret til at arbejdet med sundhed og kun sundhed, i dag er udvalget blevet til Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget, og det ærgrer Inger Nielsen.

– Jeg synes, at det er uambitiøst, at Fredericia Byråd har nedlagt udvalget og i dag samler punkter i et appendixudvalg, hvor man ser på det, hvis man har tid.  Sundhedsudvalget skulle i stedet være topprioriteret. Vi så under coronakrisen, hvor vigtigt det er at prioritere sundhed, vi skulle nødig komme i samme situation igen, hvor vi bliver taget på sengen, og de ældre og svageste er dem, der taber. Derfor skal vi være klar, også i Fredericia, slår Nielsen fast. 

Der er også en gruppe borgere, man ikke altid tænker på, og det er de pårørende. De kunne godt få mere hjælp.

– Når mennesker rammes af de grimmeste sygedomme, eksempelvis kræft, så bliver ægtefællen ofte slidt og kørt ned, her kunne man også bruge vores sundhedshus, som et sted, hvor folk kunne få hjælp, siger hun og uddyber om sine tanker generelt: 

– Vi skal søge om flere læger, psykiatre, sygeplejersker, sundhedsassistenter og så videre. Det er for dyrt at sende vores borgere ud af kommunen – og vi kan allerede løse mange af tingene, særligt når det er de mindre ting, som de kan løse. Vi ved også, at nærhed betyder noget i sundhedsvæsenet. Jeg forstår generelt ikke, at der ikke sker noget på sundhedsområdet i Fredericia, fordi det er et vigtigt område.

Der skal ske noget nu – og det kan kun gå for langsomt, mener det tidligere byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Fredericia.

– Jeg tror ikke på, at Venstres og mine tanker er milevidt fra hinanden, men jeg går skridtet videre og ønsker døgnbemanding. Jeg sidder ikke i byrådet længere, men jeg håber, at der kommer til at ske mere, og jeg kan kun opfordre til, at der sker noget nu på området.