Traditionen tro er der Sankta Lucia-optog landet over den 13. december. I Fredericia Kommune havde man i år arrangeret det således, at elever fra Den Kreative Skole startede på Rådhuspladsen, og gik rundt i Gothersgade, for derefter at gå ned til Gammel Havn.

Klokken 16:15 startede optoget på Rådhuspladsen. Derefter gik turen hen mod Gothersgade ved Danmarksgade, og derefter vendte optoget retur og satte kurs mod Gammel Havn. 

På hele ruten gik stolte forældre og bedsteforældre med, mens både forbipasserende og butiksejere og ansatte gik ud i den bidende kulde, og blev varme om hjertet af at se det smukke optog, der gjorde sig ekstra godt til i vejrforholdene, som var optimale rammer til at få det til at se godt ud i mørket.

På Gammel Havn ventede en stor menneskemængde, der kunne se optoget ankomme omkring klokken 17:10 og lyse vandet op i mørket.

– Det går altså lige i hjertet , når børnekorene fra Den Kreative Skole, på fineste vis synger Lucia-sange, siger chefkonsulent fra Fredericia Shopping, Lene Bach Jørler.

Lucia-optoget lyste de mørklagte gader op. Foto: AVISEN

Lene Bach Jørler oplyser, at optoget var mindre i år og det derfor hovedsagelig var børn fra 0.-3. klasse, der var med.

– Afslutningsvis samlede vi Lucia-optoget ved Kanalbyen, hvor folk på vandet med lyspyntede både, kajakker og  sub-boards stemmede i fællessang. Forhåbentlig har vi fået udvidet Lucia-.optoget, så vi fremadrettet synger både til lands og til vands, fortæller Lene Bach Jørler.

En af aktørerne, der bidrog til dette års Sankta Lucia-optog var Teater Figuletta, der gik rundt med to engle bag optoget i gågaden.

– Vi aftalte det for to år siden, og før alt corona udbrød, så lavede vi praktisk talt det her, hvor jeg bidrog med tre engle, siger Bonnie Lykke, der er ejer af Teater Figuletta.

Bagerst i optoget gik de to engle fra Teater Figuletta. Foto: AVISEN

Optaget er lavet i samarbejde med Den Kreative, Kanalbyen og Fredericia Shopping, og det ser Bonnie Lykke som et plus.

– Det er fedt, at vi samarbejder på kryds og tværs, og bidrager med det vi kan. Det er netværk, når det er bedst, fortæller Bonnie Lykke.

Efter nogle år, hvor Lucia-optaget har været i en begrænset udgave med forsamlingsloft, så er der andre ting, som spiller ind i år, da man i Fredericia ikke har valgt at have julebelysning oppe.

– Lucia betyder lysets brud, og det at man går med lys igennem mørklagte gade er symbolsk. Det er simpelthen så smukt, siger Bonnie Lykke.

Om Sankta Lucia:

Sankta Lucia eller Den hellige Lucia (ca. 283-304) var en kristen jomfru, der døde som martyr under Diocletians kristenforfølgelser og er anerkendt som helgen af den katolske kirke og af anglikanske, lutherske og ortodokse kristne. Hun er skytshelgeninde for sin hjemby Syrakus på Sicilien.

Sankta Lucia er skytshelgen for blinde. Hun fejres på sin helgendag den 13. december, også kendt som luciadag.