Den årlige høstfest løb af stablen lørdag d. 20. august på Museumsgården Kringsminde i Egeskov, Fredericia. Her kunne man tage del i en ægte `gammeldaws´ høstfest, og desuden opleve gårddyr, taler, leg, folkedans og diverse spiselige lækkerier, som Kringsminde Gård havde at byde på.
Formanden for kultur- og idrætsudvalget i Fredericia Kommune Peder Tind (V) indviede høstfesten med nogle få ord, inden de 72 frivillige levede sig ind i deres roller på gården. Det store antal af frivillige skulle sørge for de mange gæster, der kom fra både Fredericia og omegn. For Peder Tind var det dog ikke kun det, det hele handlede om. Det skulle nemlig også være et tegn på de mange timer, der bliver lagt i det hårde høstarbejde. – Det arbejde som vi umiddelbart ikke tænker over, når vi hiver et produkt ned fra hylden i supermarkedet, sagde formanden, da han talte om dagen og gården.






– Hvis man sådan tænker sig om, så møder vi jo tit mel, gryn og alle de her fornødenheder i supermarkedet, hvor vi bare tager det for givet, at vi tage det ned af hylderne, betaler og går hjem for at lave mad. Jeg tror ikke, vi så ofte tænker over, hvad det egentlig kræver, at producere det som vi tager ned af de her hylder, sagde formanden.
Og det er lige præcis til Kringsminde høstfest, at formanden for kultur og idræt sander, hvad det kræver. Solen stod højt over Kringsminde klokken 11.00, da det første tag drejede nøglen rundt i traktoren. Da var høsten igangsat.
Alt imens høsten stod på, var der flere seværdigheder, de mange gæster kunne deltage i. Herunder kunne man hos snedkeren, fra Hjerl Hede, male sit helt eget træhus, som lige var slebet af snedkeren selv. Mange børn deltog også aktivt i de mange lege, der var sat op på gåsemarken. Her kunne man blandt andet prøve kræfter med et spil krolf og lege med gamle legesager, og da sulten meldte sig hos de aktive børn, kunne man i haven smage Margrethe Hviids lækre sommersuppe.

Flere af gæsterne nød sommersuppen i selskab med gårdmusikanter på gårdspladsen, der spillede `Sensommervise´ på harmonika og violin. På gårdspladsen samlede hestevognen også gæsterne op, og gav dem en tur rundt i det naturskønne lokalområde. Også hyrdehunde gjorde selskab.
Klokken 14.00 blev det sidste læs neg kørt hjem. Høstfolkene blev her både mødt af folkedans og musik samt lune æbleskiver. Høstfesten havde endnu ikke nået sin vejs ende, pigerne spinnede stadig på rokken, der blev pudset kobbergryder, slynget honning og holdt høsttaler.
Alle de mange boder gav en masse fællesskab, og gjorde én klogere på fortiden anslog Peder Tind til sidst i sin tale, og tilmed viste han også sin taknemlighed for vores danske jord:
– Jeg håber, at I går herfra med følelsen af, at vi ikke bare skal tage noget for givet, men være taknemlig for vores danske jord.
Kultur- og idrætsudvalgsformanden tog også den første tur på den gamle traktor. Dette kan du se i indslaget nedenfor: