Antallet af ældre, der bor i en friplejebolig, er fordoblet på bare fire år. Samtidig melder en lang række kommuner sig klar til, at der skal etableres nye friplejehjem. Det lover godt for regeringens ambitioner om at styrke det frie valg, mener Dansk Industri.

Antallet af ældre, der har valgt at bo i en friplejebolig, er vokset med 850 personer fra 2018 til 2022, hvilket svarer til en fordobling på fire år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, mener Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI.

– Muligheden for at vælge mellem forskellige plejehjem har givet den enkelte ældre og deres pårørende bedre mulighed for at finde et velfærdstilbud, der passer til lige netop deres ønsker og behov. Nu ser vi klart og tydeligt, at danskerne har taget valgfriheden til sig, siger han.

Kommuner har planer om endnu flere friplejehjem
Ifølge Dansk Industri er det muligt at finde et privat alternativ til de kommunale plejehjem i 47 ud af landets 98 kommuner.

Men dét tal kan meget vel stige markant i de kommende år. 12 af de kommuner, der ikke optræder på listen, har ifølge DI vedtaget i deres budgetforlig for 2023, at de som minimum vil afdække mulighederne for at få etableret et friplejehjem i de kommende år. Det gælder fx Kerteminde, Allerød og Syddjurs.

– Mange kommuner står med den udfordring, at der skal investeres i nye plejehjem i de kommende år. Rigtig mange steder i landet har byrådene fået øjnene op for, at den udfordring kan løses i samarbejde med private aktører – især fordi det også med til at give borgerne mere at vælge imellem, siger Jakob Scharff.

Ny regering vil give mere frit valg
– I det nye regeringsgrundlag har Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne netop fokus på at give borgerne mere selvbestemmelse i velfærden. ”Regeringen vil styrke det frie valg, så den enkelte borger får flere muligheder for at vælge den velfærd og service, der passer bedst til den enkeltes livssituation.”, lyder det i regeringsgrundlaget.

– Vi skal for alt i verden undgå A- og B-hold, hvor selvbestemmelse bliver forbeholdt de mest ressourcestærke. Derfor er det en bunden opgave at styrke og udvide det frie valg på tværs af velfærdsområder, siger Jakob Scharff.