Mobiliseringen af russere der skal sendes til Ukraine for at kæmpe for Rusland er i fuld gang. Ifølge flere kilder i landet har mange modtaget et brev, hvor de får besked på allerede næste dag at skulle møde op på den lokale rekrutteringsafdeling for at blive sendt afsted. Samtidig meldes der også om vilkårlige “rekrutteringer”, hvor folk bliver smidt i salatfade med en straks ordre om at skulle til fronten. Flere klip florerer på internettet der viser disse hårdhændede metoder, hvis formål er at få ændret krigens gang til fordel for Rusland.

Vladimir Putin og hans styre har samtidig med meddelelsen om at der nu mobiliseres fordoblet straffen for desertører. Rundt omkring i Rusland er der sporadiske demonstrationer, men kun med få deltagere. Det lader til at styret vil afskrække demonstranterne ved at slæbe dem væk og sende dem direkte til fronten. I mellemtiden flygter mange potentielle soldater mod grænserne for at undgå at blive sendt til fronten. Den ukrainske præsident, Zelensky, lover at alle russere der overgiver sig vil få en god behandling.

Generelt er der ikke meget kampgejst blandt russere, der har svært ved at følge logikken bag krigen mod ukrainerne. I en tale forleden talte Putin i 15 minutter om at der var tale om en kamp for moderlandet, da Rusland var omringet af fjender. Ingen kender det reelle tal på hvor mange soldater det russiske styre ønsker at rekruttere, men de rapporter der kommer ud af Rusland via internettet, tyder på at man forsøger at få så mange kampdygtige mænd som muligt afsted. Man har også forbudt mænd i den værnepligtige alder at forlade Rusland. Det er første gang siden Sovjetunionens kollaps i begyndelsen af 1990’erne at russerne generelt spærres inde i deres eget land.

I New York har den russiske udenrigsminister netop gentaget truslerne om at man vil bruge atomvåben, da der er tale om et forsvar af “russisk territorie” i relation til områder af Ukraine, som Rusland har besat. Dermed ser situationen ud til at eskalere.

Mange russiske familier opfordrer tilsyneladende deres unge mænd til at flygte ud af Rusland. Det er fortsat via internet platformen “Telegram” at oplysninger om russernes situation kommer ud af landet. Her er meldingerne at mobiliseringen foregår kaotisk, og at der er stor usikkerhed i landet. I forvejen er millioner af ukrainere flygtet fra deres hjemland, og også mange russere er rejst væk. Men med den nye mobilisering ser det ud til, at antallet af mennesker der vil væk fra krigen vil vokse yderligere.