Den sidste præsident og leder af Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, er død 91 år gammel. Han blev den ukendte partiboss, der gjorde lynkarriere i det kommunistiske parti i Sovjetunionen, og som pludselig og uventet kom til at stå i spidsen for en supermagt midt under en kold krig med den vestlige verden.

Som kommunist troede han på ideologiens muligheder, mens han ledede det enorme rige fra Moskva. Men han troede også på, at det var nødvendigt med en ny og mere moderne tilgang til livet i det kommunistiske rige, for folket var plaget af økonomiske problemer, forsyningsvanskeligheder og et tårnhøjt forbrug på militæret.

Han indledte en forsonende kurs med vesten, og det blev begyndelsen til enden på Sovjetunionen. Da først den milde side af kommunismen var kommet ud, begyndte især befolkningerne i de østeuropæiske satellitstater at se en chance for at få deres frihed tilbage. Jerngrebet om den østlige del af Europa forsvandt i 1989, og årene senere forsvandt Sovjetunionen også.

Siden har mange tillagt Gorbatjov stor ære for at have været den egentlige årsag til, at den kolde krig sluttede. Men fremfor alt er han blevet hyldet for at insisterer på fredelige løsninger i en tid, hvor han kunne have knust oppositionen med militær overmagt, sådan som de tidligere partichefer havde gjort.