Af Karsten Byrgesen, Folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Powerto-X er en lykkepille historie om hvorledes ”billig overskudsstrøm” gennem elektrolyse forvandles til brint. Forvandlingen til brint sker i en proces, hvor mindre end 50% af den energi (el) der bruges, bliver vekslet til Brint. Det er en dårlig forretning, med mindre energien – elektriciteten – er ekstrem billig.

Vi står i en global energikrise. En krise der er skabt, som følge af Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine. Store dele af Vesteuropa er afhængig af russisk gas. Vigende leverancer truer forsyningssikkerheden og har sendt energipriserne på himmelflugt, til stor skade for virksomheder, familier med almindelige indkomster og pensionister og udsatte. Det værste kommer til efteråret, når behovet for opvarmning og lys mangedobles. Regeringen har ikke magtet at yde en nævneværdig og fair støtte. Olie- og gasfelter i Nordsøen er på dvale tilstand og en genstartning har meget lange udsigter. Krisen kradser og renterne stiger, hvilket også ses på salget af byggegrunde og privates opførelse af villaer, der nærmer sig nulpunktet. Materialemangel og uforudsigelige priser gør markedet nervøst og mange byggefirmaer er gået konkurs over sommeren.

Salget af elbiler har været stigende, selv om sandheden om produktionen af el-biler og en el-bils livscyklus og store råstof-forbrug reelt skader miljøet. Lokket af billig strøm var den kamel til at sluge, men dyrt el har også lukket den fest. Løsningen skulle være brintbiler med brint lavet på billig strøm. Billig strøm rimer på dårlig drøm. Dagene kan vise sig at være talte for Power-to-X tanken, fordi forudsætningen for brintproduktionen var/er, at der er billig strøm i overskud. Det er der ikke, og det ville være en stor fejl og en hån overfor danskerne, at lade almindelige mennesker betale for alle tiders dyreste elektricitet samtidigt med, at Power-to-X fabrikker forventer at få elektriciteten foræret til spotpris. Den fest skal almindelige forbrugere ikke betale til.

Tiden er kommet til at gentænke tanken om brint ”eventyret” og elbiler, der til reel markedspris, vil være nærmest ubetalelig. Kerneenergi i en topteknologisk lavsstrålingsvariant er et logisk og bæredygtigt svar på energiudfordringerne.