I Fredericia har man et ambitiøst projekt med Eskild Ebbesen, der arbejder på at få udvalgte fredericianske atleter med til OL i 2024. En af dem, der er med i projektet er triatleten Alberte Kjær, som nu er blevet hædret på Meldahls Rådhus efter sejre i to World Cups i 2022.

Til stede ved fejringen var, udover hovedpersonen selv, borgmester Steen Wrist, Kultur- og Idrætsudvalgsformand Peder Tind (V), formand i Fredericia Triathlon Team Carsten Andersen og Alberte Kjærs familie.

I den gamle rådhussal på Meldahls Rådhus blev der serveret rådhuspandekager og et glas champagne. Undervejs tog Wrist ordet og sagde blandt andet:

– Det er imponerende at tage til solens rige (Japan, red.) og leve op til din favoritværdighed, sagde borgmesteren med henvisning til, at Alberte Kjær vandt en World Cup i Japan i slutningen af oktober.

Jeg ved, at man som professionel atlet ofrer meget. Fester man ikke kan komme til, fødselsdagshilsner, man må give over telefonen og tilbud, man må takke nej til. Og ikke mindst utallige træningstimer i regn, mørke, frostvejr og det, der er værre. Derfor tænker jeg også, at sejren betyder meget mere end bare det at komme først. Der ligger en forløsning og belønning i sejren foran alle de ofringer, træninger og timer, som vi andre ikke ser. Så når vi byder på pandekager, så er det selvfølgelig først og fremmest en pandekage og et tillykke for din sejr i Japan. Men det er mindst i lige så høj grad i respekt for alt det arbejde, der ligger forud. Alt det vi ikke ser, forklarede Wrist og fortsatte:

– Jeg ved, at du var igennem en større operation i 2019. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor mange timers arbejde, der ligger i at komme fra en opvågningsstue efter en operation og til det niveau, du har i dag. Det kræver ikke kun, at man er en stærk atlet. Det kræver også, at man er et stærkt menneske, sagde Steen Wrist.

Efter borgmesterens tale fik Peder Tind ordet og løftede sløret for, at triatlon vil blive en del af Fredericias DNA igen i de kommende år.

– Hele miljøet triatlon har skabt er vi stolte over. Fredericia Triathlon Team har en af Danmarks største ungdomsafdelinger. Det er med til at gøre, at vi kan skabe de næste store talenter. De er frivillige forældre, der bakker op. Det er imponerende. Det vil jeg også gerne kaste lys på, udover, at du (Alberte, red.) repræsenterer Fredericia på flotteste vis, sagde Tind og fortsatte:

– Vi skal tilbage til 00’erne , hvor vi havde en folkefest og triatlonstævner. Du var ikke så gammel dengang, men det brandede Fredericia og fortalte hvad vi kunne. Ikke kun, at der blev vundet medaljer med danske atleter, men folkefest og sundhed var i fokus. Sådan nogen som borgmesteren og mig kunne være med på et hold som en lille del af det også. Jeg kommer til at kæmpe for den slags i de kommende år.

24-årig Alberte Kjær bor til dagligt i Aarhus, men var for en stund hjemme i Fæstningsbyen for at blive hyldet.

– Jeg synes godt man i sin egen lille bobbel kan træne derudaf, så det andre er opmærksomme på en og anerkender en, er stort og dejligt , siger Alberte Kjær.

Sæsonen er gået på hæld i triathlon, og derfor er Alberte også droslet ned.

– Vi havde sidste stævne for to uger siden, så det er nu jeg har tri-ferie og tid til sådan noget her og så kan jeg give den lidt mere gas til jul end ellers. Jeg har tid til at gøre nogen af de ting, som jeg ellers ikke har på andre tider af året, siger hun med et smil og understreger, at hun stadig træner hver dag.

Forude venter der et spændende 2023, hvor Alberte Kjær skal fortsætte OL-kvalifikationen, hvor hun ligger lunt i svinget.

– OL-kvalen spidser virkelig til og der kommer flere vigtige stævner. Der køres et testevent op til OL. Det er samme rute som til OL, så det bliver en af de store begivenheder, siger Alberte Kjær.

Hun er overvældet ved tanken om OL i Paris, og har lidt svært ved at sætte sig ind i den oplevelse, der måske venter hende i.

– Jeg tror slet ikke jeg kan sætte ord på det før jeg står der, når jeg ikke har prøvet det før, slutter Kjær.