Julemanden kommer til Fredericia i dag, butikkerne er klar og der er blevet pyntet op i byens gågader, og det er en glædelig dag, men alligevel lurer de sorte skyer i horisonten.

Det har blæst massivt de seneste dage, men for mange detailvirksomheder i bymidten og resten af Danmark, har den aktuelle økonomiske krise ramt på det værst tænkelige tidspunkt. Krisen kommer efter en stor sundhedskrise. Julehandlen ligger lige for døren, og imens verden er blevet mere og mere digital, har det aldrig været vigtigere at handle lokalt i byens fysiske butikker. Det slår chefkonsulent fra Business Fredericia, Lene Bach Jørler fast.

Lene Bach Jørler. Foto: AVISEN

– Coronakrisen er blevet afløst af inflationskrisen. Alt det koblet med udviklingen i samfundet generelt gør, at vi har valgt at genaktivere “Handl lokalt kampagnen, som mange husker fra coronatiden. Det skal være for at bevidstgøre folk om, hvor vigtigt det er for Fredericia, når man skal bakke ud fra sin indkørsel. Bakker man til højre eller venstre. Tager man det bevidste valg om at køre ind til byen, eller gør man ikke, siger hun og fortsætter:

– Som borgere glemmer vi tit, at detailerhvervet er afhængig af, at vi bruger dem hele året, særligt i højttiderne, hvor julen er den største tid. Her køber mange gaver, og de gaver gør, at butikkerne kan holde åbent året rundt. Derfor er jeg også bekymret for den kommende tid, når vi tilmed ser, at flere butikker har lukket dørene helt i Fredericia de seneste uger.

På landsplan estimerer erhvervsorganisationen, Dansk Erhverv, at mellem 650-670 butikker vil dreje nøglen helt om den kommende tid, og det skal vi gøre alt for at forhindre i Fredericia, og borgerne kan bidrage, slår Lene Bach Jørler fast.

– Det er vigtigere end nogensinde før. Mange borgere roser byen, når de går en tur, fordi der er liv i form af restauranter, caféer, butikker og massevis af muligheder. Det skulle gerne fortsætte mange år frem, derfor applerer vi dybt til, at fredericianere besøger byen, siger hun.

Denne udsmykning, uden lys, hænger i Fredericias centrum. Foto: AVISEN

Et af de store temaer i år har også været julebelysninger, hvor andre byer har meldt ud, at de stadig lyser deres gågader op med julelys, men så nemt er det ikke i Fredericia, fortæller hun.

– I langt de fleste bymidter er det byens cityforeninger, der ejer julebelysningen. Det er det ikke i Fredericia, hvor den driftes og holdes af Fredericia Kommune, og i den tid, hvor det er et direkte opdrag fra Christiansborg, at kommunerne skal tænke ekstra over strømforbruget, er det ildeset at bruge pengene der, siger Bach Jørler og tilføjer:

– Alle byens børn sidder med kun 19 graders varme i skolernes lokaler, varmvandsbassiner er droslet ned, saunaerne er lukket ned, så gigtpatienter har det svært, så der er mange ting derude, der er vigtigere end julebelysningen i første omgang.

De sædvanlige hytter er sat op. Foto: AVISEN

Jul før LED-pærens tid

Men det bliver alligevel festligt i Fredericias gader.

– Hyggen er bevaret i byen, hvor vi laver en gammeldags jul før LED-pærenes tid.  Det er dog absolut ikke af ond vilje, at man slukker lyset, og det vil stadig lyse fra de store fyrtårne, når vi leverer et stort ildshow allerede i morgen. Generelt arbejder vi med lyd og lys uden strøm, og det glæder vi os til at vise hele byen, siger Lene Bach Jørler og slutter:

– Vi har over 100 forskellige events og aktiviter fra nu af og frem til 23. december med fokus på jul i børnehøjde, og børnene hjælper til. Godt 500 af skolernes mindste kommer ind tirsdag-onsdag i næste uge for at lave julepynt i julehytterne, og pynter derefter mange af de 300 juletræer, der er sat op rundt i Fredericias gågader ud fra medlemsbutikkerne, hvilket er endnu en grund til at besøge Fredericia.