Fredericia Eliteidræt og LEGO koncernen har den 5. december indgået partnerskabsaftale, som hjælper idrætstalenter og eliteatleter i uddannelse og beskæftigelse, mens de forfølger deres idrætsdrømme og mål. Projektet skal kombinere den intensive træning og konkurrencer med en erhvervsuddannelse og læreplads i LEGO Koncernens produktion i Billund.

Fredericia er Team Danmark Eliteidrætskommune, og organisationen Fredericia Eliteidræt fremmer og støtter udviklingen af idrætstalenter på både nationalt og internationalt niveau – atleter, der på sigt skal repræsentere Danmark til OL og på landshold i mange forskellige sportsgrene.

Samarbejdet sætter fokus på en problemstilling, som både Fredericia Eliteidræt og Team Danmark har arbejdet med igennem en årrække: Idrætstalenter og eliteatleter har brug for en uddannelse, mens de træner og konkurrerer, så de også har et indtjeningsgrundlag, når sportskarrieren en dag afsluttes. Udfordringen er, at uddannelsen, og for erhvervsuddannelsernes vedkommende, lærepladsen, skal være fleksibel. Træning, konkurrencer, skole og læreplads skal koordineres og balanceres, så den unge kommer i mål både med sport og uddannelse.

Fredericia Eliteidræt ser rigtig gode muligheder i aftalen med LEGO.

– Der er meget vigtigt at lokale idrætstalenter også kan vælge en erhvervsrettet uddannelse, eksempelvis hos LEGO Koncernen. Det ugentlige antal træningstimer og rejser til træningslejre og konkurrencer i både Danmark og udlandet kræver fleksibilitet og planlægning af både talenter, klub, forbund og arbejdsgiver. Aftalen med LEGO Koncernen sikrer at idrætstalentet, både med og uden en gymnasial ungdomsuddannelse, kan kombinere sport, uddannelse og beskæftigelse på en optimal måde. Ligeledes har eliteatleten efter endt sportskarriere gode muligheder for et spændende job hos en af Danmarks største koncerner, siger Keld Vestergaard fra Fredericia Eliteidræt.

For LEGO Koncernen er der flere gode grunde til at indgå partnerskabet:

– I vores produktion trækker vi på en række helt uundværlige faglærte som eksempelvis plaststøbere og værktøjsmagere, men som andre produktionsvirksomheder er vi udfordret på rekrutteringen af netop de slags specialister. Der uddannes simpelthen for få. Derfor giver det rigtig god mening for os at indgå partnerskabet og samtidig uddanne nye specialister. Vi håber, at projektet kan skabe en generel opmærksomhed omkring værdien af erhvervsuddannelserne, siger Jesper Toubøl, Vice President for Moulding & Qualifying i LEGO Koncernen.  

Formand i Fredericia Eliteidræt Søren Andersen og Jesper Toubøl, Vice President for Moulding & Qualifying i LEGO Koncernen ved underskrivelsen af aftalen. Jesper Toubøl sidder også i Fredericia Eliteidræts bestyrelse. Foto: PR

Som pilotprojekt kan samarbejdet på sigt udvides til andre Team Danmark Eliteidrætskommuner – og deres lokale virksomheder. Hos Team Danmark bakker man op om projektet og håber på, at samarbejdet mellem LEGO Koncernen og Fredericia Eliteidræt kan være med til at inspirere andre:

– Atleter på højt niveau investerer mange ugentlige timer på sporten, hvilket kan være udfordrende når man samtidigt er i gang med en erhvervsuddannelse. Derfor ser vi også stor værdi i, at Fredericia Eliteidræt sammen med en virksomhed som LEGO Koncernen kan være med til at løfte udfordringen både for atletens og virksomhedens bedste. Aftalen skaber den fornødne fleksibilitet, som gør, at atleten kan have fokus på sporten og samtidigt kan tage en uddannelse uden af skulle gå på kompromis med hverken sport eller uddannelse. Vi håber også, at pilotprojektet kan være til inspiration for flere virksomheder, som står overfor en udfordring med at rekruttere unge til elevpladserne i fremtiden og som samtidigt kan se værdien i at understøtte atleter under uddannelse, siger Christina Teller, der er Faglig leder karriere og talentudvikling fra Team Danmark.

Det forventes, at der hvert år optages to til tre elever i den nye ordning. De første optages allerede i løbet af 2023.