Helena Artmann Andresen fra Kolding opnåede 1. november valg til Folketinget, da hun i Sydjyllands Storkreds blev valgt ind for Liberal Alliance med 1.143 personlige stemmer. Da hun gik i seng på valgaftenen, havde LA kun et mandat i storkredsen, da hun vågnede dagen efter var der to, og så ventede hun i spænding.

21-årige Helena Artmann Andresen passede sit fuldtidsarbejde i Partyland i Kolding Storcenter på valgdagen til klokken 14.00. Herefter gik turen til København, men hun har slet ikke regnet med, at det skulle ende med en plads i Folketinget. Men det er det helt rigtige for hende, slår hun fast, fordi politik har fyldt meget hos hende siden folkeskolen. Først som VU’er og senere som spidskandidat for Liberal Alliance til kommunalvalget.

– Det startede i folkeskolen i samfundsfagstimerne. Jeg kunne rigtig godt lide Lars Løkke Rasmussen og de ideer, han havde. Jeg kunne lide det, han var som politiker, så jeg meldte mig ind i Venstres Ungdom. Jeg var lidt i tvivl om, det skulle Venstres Ungdom eller Liberal Alliances Ungdom, men jeg endte med at vælge VU, fordi de var størst i Kolding. Det var den sikre vej, mine forældre stemte jo også Venstre, husker Helena Artmann Andresen.

Hun blev efterfølgende politisk aktiv, og senere spurgt af Eva Kjer Hansen (V) om hun ville stille op for dem, men hun endte med at være LA, fordi partiet favnede hendes holdninger bedre.

– Eva Kjer Hansen prikkede mig på skulderen, og ville høre om, jeg ville stille op. Men samtidig havde jeg talt med Liberal Alliance, der ville have mig som spidskandidat. De havde talt med mig flere gange, og jeg kunne mærke, at det var noget for mig. De sagde, at jeg godt vidste, hvor jeg hørte til, husker hun.

Og sådan gik det til, at hun skiftede.

– Jeg vidste godt, at jeg inderst inde hørte til der, og skulle jeg stille op, var det moderpartiet, jeg skulle være enig med, og ikke ungdomspartiet. Jeg skiftede til LA og blev spidskandidat. Jeg fik faktisk flest personlige stemmer af alle i Syddanmark til kommunalvalget for LA, men det var desværre ikke nok til at blive valgt. Men jeg havde et super godt personligt valg.

Mærkesagerne var de uretfærdigheder, som borgerne ofte møder og friheden til ungdommen.

– Jeg har meget fokus på borgere, der kommer i klemme i systemet. Jeg har selv en mor, der er flexjobber, og en af hendes veninder havde oplevet et forfærdeligt forløb, så det lå mig meget på hjertet. Derudover er jeg gået til valg på at være den unge liberale stemme i Folketinget. Jeg er derfor gået til valg på at give de unge mere tillid og frihed tilbage, fordi der laves ikke andet end forbud for unge, mener Artmann.

Hun har ført valgkamp med et fuldtidsjob ved siden af, og det har været hårdt, men også spændende.

– Det har generelt været hårdt. Jeg har et fuldtidsjob ved siden af, som skulle passes. Omvendt har det været givende og spændende at tale med borgerne. Det har været hårdt og sjovt. Eksempelvis har det været mega fedt at besøge gymnasierne, hvor jeg virkelig mærkede opbakningen til LA, siger Helena Artmann Andresen, der også måtte passe arbejdet på valgdagen.

– Jeg havde lige en vagt fra 10-14, hvorefter jeg sammen med andre fra LA tog til København. Der var en mega god stemning, den døde lidt, da man så et rødt flertal, men ellers supergod. Da jeg gik i seng, talte man om et mandat til LA i Sydjylland. Jeg sov stille, roligt og godt, inden jeg vågnede op og så på min telefon, fortæller hun og fortsætter:

– Jeg kunne se på min telefon, at vi fik to mandater i Sydjylland alligevel. Så gik resten af dagen med at trykke opdatere på telefonen hele tiden, for at se, hvor mange stemmer, jeg havde fået.

Hvordan reagerede du så, da det gik op for dig, at du var valgt til Folketinget?

– Jeg var mega stolt, glad og taknemmlig. Det hele er meget surrealistisk. I går var jeg på Borgen. Det begynder at gå op for en nu. I går spiste vi valgflæsk i partiet, og jeg havde min familie med. Alle er glade på mine vegne. Det er dejligt at mærke støtte og opbakning til det, fortæller koldingenseren, der nu får sin daglige gang på Christiansborg.

– Jeg glæder mig helt vildt. Jeg skal lige have det praktiske på plads. Men det bliver da fantastisk at skulle repræsentere vælgerne. Det glæder jeg mig til, slutter Helena Artmann Andresen.