Enhedslisten har sendt fem spørgsmål til udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), som skal redegøre for den mulige stemmeaftale, der har sendt Emiraterne i FN’s Sikkerhedsråd.

S-regeringen praktiserer en såkaldt værdibaserede politik, som har menneskerettigheder og beskyttelse af minoriteter som store mærkesager. Det har derfor undret støttepartiet, Enhedslisten, at Danmark har indgået en stemmeaftale med Emiraterne om fordelingen af pladserne til FN’s Sikkerhedsråd, da det mellemøstlige land har et fundamentalt anderledes værdisæt.

Landet er nemlig ifølge Amnesty International, Human Rights Watch og det amerikanske udenrigsministerium ikke demokratisk og overtræder basale menneskerettigheder.

Derfor har Enhedslistens udviklingsordfører og medlem af udenrigsudvalget, Christian Juhl, bedt udenrigsministeren om at besvare fem spørgsmål, der kaster et blik på Danmarks samarbejde med Emiraterne. Christian Juhl (EL) ønsker en forklaring på, hvorfor at et demokratisk og vestligt land som Danmark skal samarbejde med et land, der overskrider FN’s menneskerettigheder og utallige konventioner, hvor minoriteter i landet bliver krænket.

– Jeg har undret mig såre over, at der ikke har været en skrappere og klarere holdning i denne her sammenhæng, og at Emiraterne decideret roser Danmark for at støtte dem. Vi plejer jo at lave aftaler med de lande, vi tænker ens med, hvad angår menneskerettigheder og behandling af minoriteter, udtaler han til Altinget.

I Enhedslisten ønsker man, at de demokratiske spilleregler bliver overholdt, og derfor skal principperne prioriteres højere end en eventuel plads i Sikkerhedsrådet.

Emiraterne har nemlig lovet den danske regering, at de vil støtte Danmarks kandidatur til en plads i FN’s Sikkerhedsråd for perioden fra 2025 til 2026.

Christian Juhl mener, at Danmark burde afvise samarbejdet, da man sender forkerte signaler ved at indgå i sådan nogle aftaler.

Derfor burde følgende stemmeaftale have været drøftet i Udenrigsudvalget, før ministeren startede forhandlingsprocessen med myndighederne fra Emiraterne.

– I den situation, hvor vi begynder at sælge ud af vores principper for at få en plads, så er det alvorligt. Det er derfor, at jeg stiller de spørgsmål til ministeren, siger han til Altinget.

Det skal ministeren svare på:

  1. Hvad er baggrunden for, at Danmark har indgået stemmeaftale til FN’s sikkerhedsråd med Emiraterne, der på flere områder har udfordringer med at overholde menneskerettighederne?
  2. Hvilke forpligtelser ligger bag en sådan aftale?
  3. Hvorfor holder regeringen sig ikke til at lave stemmeaftaler med lande, Danmark er på linje med i forhold til menneskerettigheder, SRSR, LGBTI og kvinders og pigers rettigheder?
  4. Mener ministeren, at en stemmeaftale med Emiraterne er i overensstemmelse med regeringens værdibaserede politik?
  5. Mener ministeren, at en stemmeaftale med Emiraterne er i overensstemmelse med Danmarks netop vedtagne strategi for udviklingspolitik?

Kilde: Fem udvalgsspørgsmål fra Christian Juhl (EL) til udenrigsminister Jeppe Kofod (S)

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Brian Magnussen
Brian Magnussen
10:47 - 20. juli 2021 10:47

Landet er rigt, Landet har magt. Og Danmark har tradition for at slikke de store drenge i R****