Søndag, 9. oktober 2022, kl. 19.30 gæster et af Danmarks mest kendte kor, Københavns Drengekor, Fredericia. I den anledning har Fredericia Avisens musikanmelder undersøgt, hvad de fredericianere, der interesserer sig for korsang og klassisk musik har i vente. Niels Erik Aggesen må om nogen kunne forklare vore læsere om dette.
Publikum kan forvente en musikoplevelse i ud over det sædvanlig musikalsk som kulturel, Københavns Drengekor er et af de gamle kulturbærer i Danmark, og har en stolt historik med mange optrædener, de har b.la. ledsaget dronningen, på statsbesøg i udlandet. Hvad nok ikke alle er bekendt med er, at Bjørn Tidmand som ung sang i Københavns Drengekor, der dengang var ledet af Mogens Wöldike.
I fællesskab konkluderer denne anmelder og Niels Erik Aggesen, at efter corona har det været svært at få publikum til aktivt at søge oplysninger, om hvad der findes af musikoplevelser uden for populærmusikkens regi. Der er i Fredericia, både via kirkerne og den klassiske musikforening, utallige tilbud med kunstnere i verdensklasse, der underlig nok ikke er speciel velbesøgt. Fredericianere med musik interesse går ofte glip af endda meget store oplevelser. Niels Erik Aggesen bemærker også. at under restriktionerne har der været begrænsning på antallet af kirkegængere, der måtte være samt der ikke måtte synges fællessang. Den fællessang, der får alle til at synge med begejstring og hjertet, hvilket kan have fraholdt musikinteresserede i at deltage i levende musik.
Af tidligere store koncerter inden for kort tid, kan fremhæves Kiev Kammerkor med Mykola Hobdych som dirigent, dette var en oplevelse ud over alle grænser.
Niels Erik Aggesen har været organist i Fredericia i 30 år og på spørgsmålet omkring hvorfor kirkerne ikke samarbejder mere omkring de store koncerter de afholder, svarer Niels Erik Aggesen at det tidligere samarbejde imellem Christianskirken og Trinitas Kirke stadig eksisterer, men ikke i samme omfang som tidligere, men uddyber ikke nærmere. Mange i Fredericia håber nok som denne anmelder på et tættere samarbejde.
Fredericia Avisen dækker de fleste koncerter i byen, både indenfor populærmusikken og den klassiske del. Fredericia Avisen prøver at sætte ord på oplevelsen som lægmanden ser og hører, nørderiet med interesser ud over det sædvanlige overlader vi til andre.
Repertoiret som Københavns Drengekor vil underholde det fredericianske publikum med omfatter bl.a. musik af franske komponist Gabriel Urbain Fauré fra senromantikken ca. år1870 – 80. Fauré skrev musik i et bredt udvalg af genrer, det kendteste værk er Requiem som koret vil opføre, han skrev også det smukke, berømte orkesterværk Pavane. Requiem er skrevet til Allehelgensdag, der i den danske folkekirke er den 1. søndag i november, det bliver et af hovedværkerne og omhandler spændingsfeltet imellem livet og døden, der akkompagneres med orgel.
Trinitatis Kirken håber, at Københavns Drengekor bliver til inspiration for alle, især de eksisterende kor i Fredericia samt de der bare er glade for smukke stemmer. Københavns Drengekor har et stort repertoire, de er på et højt niveau og fremført i rette omgivelser som det bliver i Trinitatis Kirken kan det kun blive godt.
Samarbejdet med Fredericia Musikforening gør, at det er muligt at få omkostningstunge indslag som Københavns Drengekor til byen. Med 63 sangere, dirigent, organist og kor-koordinator mv. er de næsten 70 personer.
Domkantor Carsten Seyer-Hansen tiltrådte 1. august 2020 stillingen som ny kapelmester for Københavns Drengekor og domkantor ved Københavns Domkirke, Niels Erik Aggesen, der kender den tidligere dirigent Ebbe Munk glæder sig til at opleve Carsten Seyer-Hansen og det gør denne anmelder også.
Københavns Drengekor er monumentalt og stort. Det er anmelderes håb at korsamarbejde på tværs i Fredericia kan styrkes med inspiration fra dette kor, lad de forskellige kor samarbejde på kryds og tværs så uforudsete musikalske oplevelser fremkommer. Lad ikke de forskellige Kirker stride indbyrdes om ”æren” lad det komme Fredericias borgere til gode.