Er du trommeslager, Poul? Spurgte Mogens mig. Mogens er en af byens dygtige pianister, der som en del af ”den gamle garde” ofte gæster og aktivt deltager i FredagsJam i tøjhuset. Nej og hvorfor svarer jeg. Hvordan ved du så, så meget om trommer, trommespil og hvordan de skal stemme? Spurgte Mogens.

Ved eftertanke skylder jeg Fredericias musikfolk og andre, jeg anmelder en forklaring på, hvorfor jeg tillader mig at lege ”Kloge Åge og bedre vidende” om hist og pist indenfor musik og hvordan det bør lyde.

Mange år som amatørmusiker, arbejdet kom jo først, hvor jeg kom fra og musik var ikke arbejde i mit hjem, med en bred musiksmag har jeg spillet, sunget, set og lyttet meget og til meget, jeg har læst diverse musikteoribøger og tvunget af virkeligheden erkendt, at jeg har toppet, selv om det var langt nede på ranglisten.

Livet på landevejens små og mellemstore scener og beverdinger har lært mig noget om takt og tone på mange områder og at lave lyd, at vurdere et lydbillede, at hjælpe med at stemme diverse instrumenter også under tidspres, at få det bedste ud af selv billige anlæg og instrumenter, at acapella er en guldgruppe og udskamme de der synger forkert, at uden livsglæde udebliver festen, at når strømmen går, tager man lige en akustisk guitar og går rund i mørket og spiller for folket, at skifte hjul i en snestorm på band bussen, at holde pause midt i et nummer for at hjælpe udsmiderne med at få ro i gemytterne, at smide alt og hoppe ned fra scenen for at hjælpe en publikum med hjertestop, at tage trusler om at blive skudt på fra personer der blev bortvist fra beverdingen alvorlige (han ramte kun dørkarmen), at rigtige, gentager rigtige musikere spiller for rigtige mennesker, at ingen gider se et skide fuld orkester på scenen som i gamle dage. Sidst men ikke mindst man skal kunne lide det, være der i nuet ellers bliver det ikke godt.

Jeg lytter til mange stilarter i min fritid, fra heavy over metal til instrumental popmusik, vokalmusik og klassisk, ja faktisk meget klassisk. Jeg savner de dygtige sanggrupper og vokalister, der kom fra datidens doo wob som dannede grobund for the Beach Boys og andre dygtige vokalpopgrupper og solister.

Jeg elsker livemusik fremført på rigtige instrumenter af levende mennesker, jeg elsker at høre på gode vokaler og dygtige instrumentalister uanset stilart. Jeg elsker, når musikerne skaber kontakt til publikum. Jeg elsker den højtidelige stemning, der er ved klassiske koncerter og kirkekoncerterne med deres gode akustik, men også den broderlige stemning, der er ved Heavy Metal-koncerter, hvor det sikre publikum krammer, hygger og fester på deres fede måde. Sidst men ikke mindst, jeg elsker fortsat at spille med ligesindede.

Jeg bryder mig ikke om AI ”artificial intelligence” generet computermusik. X-faktor individer, der ikke kan synge uden autotune. Musikalske ringvrag der absolut skal vride den sidste krone ud af fordoms forsvundne storhedstid.

Dygtige musikere, der er så afhængig af noderne, at de glemmer publikum. Nørdede musikere der kun spiller for sig selv og deres medbragte kærester.

Musikere der ikke kan underholde eller skabe en fest bør blive hjemme i kælderen og ikke ulejlige andre.

Kan Sussi og Leo spille (nej), kan de underholde (Ja deres målgruppe) derfor har de en ”musikalsk” berettigelse på en scene.

Jeg afskyr, at de kommunalstøttede musikprojekter i Fredericia, der er så dårligt planlagte med sammenfald og genbrug af de samme orkestre at nye ansigter ikke kommer til, det lugter af kammerateri og elendig koordinering, kort sagt byrådet bør vurdere, hvem og hvordan de støtter kunst og kultur i Fredericia og få ansat en, gentager EN ordentlig koordinator med evner og forstand på området.

Jeg skriver om musikken, jeg som lægmand opfatter det, nørderier om de teoretiske grundbegreber mv. lader jeh eksperter og de finkulturelle om, så kan de diskutere det over en kop the eller et glas champagne i et lukke fora, imedens vi andre får en kold fra kassen på bænken.

Jeg har lært musik via monoradio og biblonodehæfter, jeg har lært at spille på landevejen, hvor responsen kommer hurtigt og meget kontant, hvis man laver noget bæ. Gør det mig kvalificeret som anmelder, det er der nok mange meninger om, men er Thomas Treo ekspert, er Jeg også.

Nana Pi har spurgt om jeg ikke vil spille med ved Jam om fredagen, tro mig, det kribler i fingrene, men jeg takkede nej, da jeg som deltager ikke kan anmelde uafhængig, uanset hvor minimalt mit bidrag vil være.

Fredericia Avisen satser på ikke at forfordele nogen eller blive mistænkt for det, vi deltager gerne i Jam som publikum og anmelder, denne anmelder anser FredagsJam som et fristed og arnested for nye talenter og de modne, der ikke er overmodne endnu. Dejligt er det, at ved Jam er aldersgrænserne udvisket og dermed er det musikken, der samler ”folket”, netop det brænder mit hjerte for, at unge og ældre kan lære af hinanden, ingen nedgør nogen selv om en venskabelig bemærkning kan forekomme, men deri ligger charmen.

Den opmærksomme læser har forhåbentlig bemærket, at Fredericia Avisen og undertegnede gør meget for at fremhæve lokalmusikken og de spændende navne, der kommer på besøg.

Vi anmelder ikke kun eliten nærmest tværtimod. Fredericia Avisen anmelder flere og varierede begivenheder end andre medier i byen. Vi anmelder ofte FredagsJam, samt øvrige begivenheder i byen, de klassiske koncerter og kirkekoncerterne har vores store fokus grundet deres høje kvalitet. Vi kan ikke være alle steder da flere begivenheder kan sammenfalde, vi forsøger at nå alle spændende begivenheder uanset størrelse, desværre var det ikke muligt for mig at deltage i vinter metal i år af private årsager, men Jeg kommer stærkt igen.

Har du / I kendskab til kommende kulturelle begivenheder så giv Fredericia Avisen et praj, ser i mig på gaden kan I også kontakte mig der, Fredericia Avisen bliver nødt til at fravælge noget, c’est la vie siger denne musikanmelder, men jeg glæder mig til at se alle jer musikinteresserede til kommende begivenheder.
Både jeg og Fredericia Avisen er glade for de tilbagemeldinger vi får, så fortsæt med det, vi lærer af dem.

Musik gør glad og eftertænksom, musik får jer til at tænke på ting, musik kan ændre humøret lige fra det glade til det triste og ensomme til det håbefulde. Musik er mange ting også noget der både samler og deler vandene, uanset lad os stå sammen om at støtte det lokale musikliv også i disse komplicerede tider.