Dansk Folkepartis Susanne Eilersen har haft et hektisk 2022. I Fredericia Byråd er hun blevet formand for Bosætnings- og turismeudvalget, der blandt andet arbejder med et Fæstningscenter, men udover det, har den interne uro i partiet fyldt meget. Eilersen kom tilbage i Folketinget som følge af Thulesen Dahls exit, og selvom hun ikke blev valgt ind igen, kommer hun stadig til at have sin gang på Christiansborg. Det håber hun at udnytte til Fredericias fordel i aktuelle sager.

Når 58-årig Eilersen skal lave et nedslag på 2022, er der tre ting, hun fremhæver. Borgmestersagen, der blev afsluttet, formandsskabet i det nye Bosætnings- og Turismeudvalg og hendes tilbagevenden på Christiansborg, hvor hun stadig har sin gang med civilt arbejde i Dansk Folkeparti. 

Tager man borgmestersagen er den nu et overstået kapitel. Det viste sig, at der ikke var noget at komme efter, da sagen var blevet undersøgt til bunds.

– Jeg er glad for, at sagen langt om længe er afsluttet. Den har bremset os i det politiske arbejde. Den har sat sine spor, og den har lavet ridser i tilliden blandt os politikerne, men også i forvaltningen mellem dem og os politikere. Det skal ikke misforstås, som man ikke har tillid, men man skal finde hinanden og det har vi gjort i løbet af efteråret. Det har været en hård og dyr proces, men desværre en proces vi ikke kunne have været foruden. Havde vi intet gjort, havde folk også sagt noget. Vi vil være så transparente som muligt, siger Susanne Eilersen.

Udfaldet af sagen har Eilersen ikke nogen holdning til.

– Jeg bliver nødt til at respektere de ting, der er faldet. Vi bor i en retsstat, så det er ligemeget, hvad jeg synes, slår hun fast.

I Bosætnings- og turismeudvalget har Susanne Eilersen skullet være med til at tegne et nyt udvalg, der arbejder med noget, der står hende nært. I de seneste år har hun lokalpolitisk markeret sig inden for kultur- og oplevelsespolitiken, hvor der specielt har været to ting, der har fyldt. Arbejdet med at fremme turismen i Fredericia med flere overnattende gæster og arbejdet med det Fæstningscenter, som der har været sagt og skrevet meget om i en del år.

– Det har været spændende at få et udviklingsudvalg, hvor man skal kigge på tingene i byen. Nu har jeg siddet i 4-5 år og udviklet Sundhedshuset, og nu er det selvkørende. Nu skal jeg til at udvikle kulturoplevelsescentret med historien, det er spændende at være med til at starte op. Det får fart på fra næste  år, så det glæder jeg mig til. Der er meget arbejde bag. Man skal tale med mange, både på Christiansborg og fagfolk, der kender til kultur og historie. Nu ser det ud til, at vi tager det første store skridt i foråret 2023, fortæller Susanne Eilersen og fortsætter:

– Jeg har også lært en masse at kende i erhvervs- og turismelivet. Vi har et godt samarbejde med Experience Fredericia og den rejse ind i det, som Fredericia kan byde på, er spændende. Vi er kommet godt fra start og kan se, at vi i 2022 har haft flere overnattende gæster på byens hoteller end i 2019, der var året før corona. Kommunen kan ikke gøre det alene, så det samarbejde bærer frugt. Der er meget arbejde stadig, men det er i den rigtige retning vi er i.

Den 1. august indtrådte hun igen i Folketinget. Det skete, da Kristian Thuelsen Dahl sagde ja tak til et direktørjob på havnen i Aalborg, og selvom Eilersen stillede op til Folketingsvalget, og ikke blev valgt permanent, så har hun via sit arbejde stadig en ugentlig arbejdsdag på Christiansborg.

– Det har været fantastisk at være tilbage i tre måneder, hvor der var travlt. Vi var kun seks DF’ere. Sidst da jeg var der, var vi 37. Jeg faldt hurtigt ind i rollen og det var som at komme hjem. Man kan gå lige ind og gøre det, som jeg har været vant til. Der er en speciel stemning, og man skal være ydmyg overfor den opgave, man har. Jeg var med til at forhandle psykiatriplanen hjem i 11. time inden, at der blev udskrevet valg, så jeg nåede at få sat aftryk på noget, udtaler Eilersen og fortsætter:

– Via mit arbejde som lokalforeningskonsulent i DF fortsætter jeg på Christiansborg, og måske får jeg flere ansvarsområder i 2023. Jeg er kommet meget tættere på mit eget parti, og på Christiansborg i 2022, og det tror jeg vil komme til at gavne Fredericia. Vi har ikke nogen valgte herfra, men jeg er tæt på i kraft af mit arbejde, og det vil jeg udnytte. Jeg vil eksempelvis kunne gå til min kulturordfører, og på den måde komme til at tale med Kulturministeren om Fæstningscentret og andre relevante ting.

Hele valgkampen omkring Folketingsvalget var hektisk. Kom DF over spærregrænsen eller ej var det store spørgsmål, og samtidig ventede der en retssag forude, hvor formand Morten Messerschmidt enten kunne blive frikendt eller dømt.

– Det var hæsblæsende og hektisk, og et meget anderledes valg for os DF, da de fleste medier var imod os. Vi var kun interessante i spørgsmål om spærregrænsen. Nye politiske tiltag var ikke interessante. Jeg havde DF-kollegaer, som jeg kæmpede bravt med. Messerschmidt gjorde det fantastisk, og det endte med, at vi stadig er i Folketinget med fem mandater, og nu er jeg sikker på, at efter han er frikendt og kan bruge tiden på at udvikle politik. Vi arbejder med et program fra 2009 med Pia Kjærsgaard som formand, så vi skal politikudvikle. Vi har nedsat ti arbejdsgrupper, der arbejder med forskelllige områder. Jeg er blandt andet med inde over sundhed, ældre og kultur, og man vil komme til at se et nyt DF, der springer ud i de næste par år, slutter Susanne Eilersen.