Dilek er 46 år og bor i Fredericia. For 24 år siden fødte hun sin datter, og selvom hun var i lykkelige omstændigheder, så følte hun sig meget alene med alle de følelser, der rumsterede indeni.

I forbindelse med at Dilek sælger sine kreativiteter på hyttemarkedet på J.B. Nielsens Plads, havde hun for nogen tid siden en oplevelse, der gjorde stort indtryk på hende, og som får hende til at komme med et opråb. 

Dilek står i sin hytte på J.B. Nielsens Plads. Hun sælger sine håndlavede tie-dye tørklæder og har også medbragt nogle af sine malerier. Inde i boden er der et særligt maleri, som man kan se øverst i artiklen, og det maleri har en særlig betydning. Maleriet fortæller om Dileks oplevelse af at være gravid og føle sig ensom, og der er en grund til, at hun udtrykker sig kunstnerisk. 

– Jeg har altid elsket at male. Jeg udtrykker følelser, når jeg maler. Det er min måde at fortælle uden at skulle sætte ord på. Det er ikke altid nemt at finde de rigtige ord til at forklare, hvis man har det svært. Men alt det får jeg ud, når jeg tager penslen i hånden og bare maler, siger Dilek.

Det særlige billede er malet for omkring tre år siden. Altså mange år efter Dileks datter blev født. Men oplevelsen af at være så alene under graviditeten, har sat dybe spor og de følelser kom ud i tilblivelsen af maleriet. 

– Jeg følte mig så alene, og jeg havde virkelig ikke nogen at støtte mig op af, siger Dilek. 

Dilek mener selv, at hun blev svigtet. Der var nogen, der burde have taget sig af hende, en ung enlig kvinde. Det er blandt andet derfor, at hun nu kommer med et opråb til myndighederne. 

– Jeg tænker, at jeg blev svigtet af systemet. Fx min jordemoder. Hun vidste, at jeg var alene, men at jeg havde taget valget om at gennemføre graviditeten og beholde mit barn. Hun vidste, at jeg droppede ud af min uddannelse og boede i en etværelses lejlighed. Jeg havde virkelig ingenting. Jeg måtte tage ekstra arbejde. Og selvom jeg tabte mig 11 kilo, var der stadig ikke nogen, der spurgte ind til mit velbefindende. Jeg blev indlagt, og da jeg gik ind i den tredje måned på hospitalsværelset, havde jeg stadig ikke købt så meget som en pose bleer eller et sæt tøj til mit barn. Jeg kom hjem med min nyfødte datter i hospitalstøj. Min start som nybagt mor var helt kaotisk. Jeg vidste intet om at være mor, og var så koncentreret om at gøre alting rigtig og godt, at jeg isolerede mig. Det var virkelig hårdt og ensomt at være alene i den rolle, som jeg ikke vidste noget om på forhånd. Jeg synes, at der bør være hjælp til kvinder allerede under graviditeten. Man har masser af hjælp efter fødslen med mødregrupper, men der mangler et tilbud under graviditeten, hvor der er fokus på, hvad der sker med kvindens krop og sind, hvad der sker med fosteret i løbet af de 9 måneder, hvad der sker under og efter fødslen. Man kunne snakke om følelser, kost og motion og meget andet. Som kvinde i det moderne samfund er det ikke alle, der har været tæt på graviditet og spædbørn, før man skal igennem det selv, og det er en uvurderlig hjælp at kunne få så meget støtte og hjælp som overhovedet muligt, så man kan føle sig tryg. Og i dag, hvor de unge måler sig mod alt det perfekte de ser på sociale medier, må det være endnu mere vanskeligt at tackle, forklarer Dilek.

Tilbage til oplevelsen med maleriet i hytten. Dilek fortæller, at en mand var interesseret i hendes billede. Han stod med en ven,  og forklarede ham hvad han så. Dilek lyttede med, og blev helt rystet, fordi han satte ord på hendes oplevelse. Han formåede at læse billedet og se præcis hvordan hun havde følt sig alene og ensom. Ord, som hun end ikke selv havde kunne formulere. Hun var så mærket af den oplevelse, at da manden tilbød at købe maleriet, måtte hun afslå. Hun kunne slet ikke rumme at gå af med det. For nu var billedet pludselig blevet endnu mere vigtigt for hende.

Selvom Dileks datter i dag er 24 år gammel, sidder det stadigvæk i kroppen, at det var svært at være gravid og komme godt fra start med sin lille nyfødte. Oplevelsen med maleriet får Dilek til at komme med sit opråb, og hun håber dermed, at der vil komme fokus på at hjælpe gravide.